2022-11-28
同爸爸媽媽去完利東街打卡影靚相,就去附近嘅翡翠拉麵小籠包,食近期好hit嘅蟹宴🤗✨小食花雕醉雞、陳醋西芹黑木耳、麻醬青瓜拌粉皮精緻又開胃嘅前菜,入口凍冰冰,雖然係小食但係每款都唔細碟架!媽媽最愛酒味香濃嘅醉雞,薄薄嘅外皮唔會太肥,雞件仲好滑溜添。彈牙嘅涼皮係小朋友最愛,入口甜甜地,充滿花生香味。✨湯品可以選擇酸辣湯或宋嫂魚羹,有辣有唔辣,大人小朋友都咁啱食。✨蟹粉小籠包入口充滿肉汁,薄薄嘅外皮要慢慢夾起,先至留得住蟹粉湯嘅精華。✨蟹粉豆腐煲~甘香嘅蟹粉,同豆腐好夾,入口滑溜,口味香濃,用煲上keep到熱度👍🏻送飯一流。✨椒麻酸菜魚~魚件夠多,而且好嫩滑,湯底唔算辣,酸菜嘅味道比較重,越食越開胃!✨奶油津白~用上時令嘅津白,配上啖啖嘅奶油味,入口甜甜地,感覺清新!✨木須肉炒拉麵~醬汁香濃,口味有啲似上海粗炒,轉咗幼身嘅拉麵,口感更添滑溜。套餐最尾仲有埋甜品添,我哋揀咗薑茶湯圓,大大粒嘅湯圓夠晒份量,內裏黑芝麻餡一咬即刻流出嚟,高質!
✨小食
花雕醉雞、陳醋西芹黑木耳、麻醬青瓜拌粉皮
✨蟹粉小籠包
✨蟹粉豆腐煲
✨椒麻酸菜魚
✨奶油津白
~用上時令嘅津白,配上啖啖嘅奶油味,入口甜甜地,感覺清新!
✨木須肉炒拉麵