2016-06-25
經過上次食咗呢個肉羹飯,非常之好味之後呢。念念不忘,就好想試吓其他食物。今日放工就揸車去嗰度買外賣啦。又係一大條人龍。今次終於叫咗傳說中嘅魯肉飯。老實講我平日係盡量唔食豬肉嘅。咁大家都明知魯肉飯,亦即係肥豬肉飯。我見係佢就破戒啦。其實就真係好肥膩下嘅。不過咁講,佢嘅肥肉同瘦肉都尚算均勻。味道都唔錯,唔會過鹹。不過佢嗰片黃蘿蔔真係唔係好知做乜囉。 略嫌汁唔夠多,所以都唔算係好好味嗰隻。跟住左呢個涼拌小菜,其實真係唔知佢係乜嘢野黎嘅。所以單體個名呢估唔到係乜,咁又試吓囉。但係出乎意料又幾好味喎。辣辣地幾刺激食慾嘅,不過略嫌都有啲多油,所以都係肥膩架啦。之後呢個炸油魷魚,都係新鮮炸起嘅。味道都唔錯,幾得意啲咋粉好煙韌。魷魚肉呢一般般啦。如果比較中式酒樓嘅椒鹽魷魚來講,略嫌肉有啲唔夠新鮮,同埋多粉咗啲啦。最後黎個鹽燒雞,其實都幾唔錯,如果係店入邊新鮮食,應該會更好。因為佢炸得香得來呢,裏面嘅肉仍然係有水份。(如上圖)所以呢個都幾推介,而且份量都幾多下。都有成十粒左右個喎。整體來講,其實呢間野呢都唔錯嘅。不過個魯肉飯的確係有啲失望。個肉羹飯會比較出色啲。如果要食佢嘅炸嘢呢,都係即場食好啲。因為外
今日放工就揸車去嗰度買外賣啦。
又係一大條人龍。
老實講我平日係盡量唔食豬肉嘅。
咁大家都明知魯肉飯,亦即係肥豬肉飯。
我見係佢就破戒啦。
其實就真係好肥膩下嘅。
不過咁講,佢嘅肥肉同瘦肉都尚算均勻。
味道都唔錯,唔會過鹹。
不過佢嗰片黃蘿蔔真係唔係好知做乜囉。
略嫌汁唔夠多,所以都唔算係好好味嗰隻。
所以單體個名呢估唔到係乜,咁又試吓囉。
但係出乎意料又幾好味喎。
辣辣地幾刺激食慾嘅,不過略嫌都有啲多油,所以都係肥膩架啦。
魷魚肉呢一般般啦。
如果比較中式酒樓嘅椒鹽魷魚來講,
略嫌肉有啲唔夠新鮮,同埋多粉咗啲啦。
不過個魯肉飯的確係有啲失望。
個肉羹飯會比較出色啲。
如果要食佢嘅炸嘢呢,都係即場食好啲。
因為外賣嘅話,返到屋企已經冇咁好食。
講緊今次我已經係揸車五分鐘內返到屋企嗰隻喎,都已經冇即場咋起咁好食。
不過咁講,佢逼夾嘅座位、同埋熱辣辣嘅鋪位。夏天真係好難再喺嗰度堂食囉。