2017-03-05
放假去北角搵兩個好友食午餐,介紹佢哋食呢間,不過午餐好多人,為咗方便快啲入座,我早20分鐘去等位,門口已經人山人海(好誇張)入面只得4張枱,轉枱好快,店員要人齊入座,而且要入座前先落單!人齊終於到我哋,地方好迫,油煙都幾勁!食物好快上跟餐海帶湯:夠熱偏淡,海帶滑,開胃好味!免費紅棗茶:紅棗味唔濃,茶夠熱幾香!石頭飯($60)熱辣辣,加多啲辣醬先好味,原味偏淡,配料好多,生牛肉碎靠可鍋煮熟,生雞蛋、紫菜絲、生菜、蘿蔔絲、菠菜,好色彩繽紛,好豐富,撈埋啲鬆軟白飯,靠底嘅飯焦卜卜脆!好味牛肋骨湯定食($60)朋友食,食咗佢一件牛肉,牛味濃幾滑泡菜:辣大白菜:唔太辣,白菜鮮嫩有汁!好味大豆芽:平時唔喜歡大豆芽粒豆嘅臭草青味,呢度芽菜有汁,味道唔太臭!麻香唔辣,好味!菠菜:淋身菠菜唔會好臭,麻油香!唔會過鹹!薯仔:炆得入味稔身!醬汁唔辣,鹹香好味!青瓜:青瓜唔辣,韓式辣醬入味!爽口好味銀魚仔:自己對銀魚仔一般,好有咬口!豆卜:索晒啲醬料,好滑好濃味!好味但偏鹹!只可以食一塊每款泡菜都好味,食完叫店員加,店員仲會比我哋揀泡菜款式,第二次添時,店員講明3人可以添一次(不過之前我哋唔知已經加咗一次)按
免費紅棗茶:紅棗味唔濃,茶夠熱幾香! 石頭飯($60)熱辣辣,加多啲辣醬先好味,原味偏淡,配料好多,生牛肉碎靠可鍋煮熟,生雞蛋、紫菜絲、生菜、蘿蔔絲、菠菜,好色彩繽紛,好豐富,撈埋啲鬆軟白飯,靠底嘅飯焦卜卜脆!好味 牛肋骨湯定食($60)朋友食,食咗佢一件牛肉,牛味濃幾滑 泡菜:
辣大白菜:唔太辣,白菜鮮嫩有汁!好味
菠菜:淋身菠菜唔會好臭,麻油香!唔會過鹹!
薯仔:炆得入味稔身!醬汁唔辣,鹹香好味!
青瓜:青瓜唔辣,韓式辣醬入味!爽口好味
銀魚仔:自己對銀魚仔一般,好有咬口!
豆卜:索晒啲醬料,好滑好濃味!好味但偏鹹!只可以食一塊
每款泡菜都好味,食完叫店員加,店員仲會比我哋揀泡菜款式,第二次添時,店員講明3人可以添一次(不過之前我哋唔知已經加咗一次)按人數添食!
店員勁快手,因為門口仲有人排!店員雖然豪爽型,其實幾nice,好似我哋讚佢哋個菜,佢哋即刻好開心,詳細介紹杯茶嘅特色!又叫我哋下次再來食,我話午市好多人,佢話呢度係午市好旺!無辦法! 大家食客都好識做,食完就走!
泡菜款式多又好味!