2022-12-29
Dear Coffee & Bakery 📍大圍田心街20號雲疊花園商場地下7號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━已經回訪過好多次🙈 不過次次都係轉咗每月限定之後先嚟得切寫食評 今次七月去食 到宜家九月都過咗一半🫣 希望之後有機會可以即時出post啦 我願稱之為bagel迷必去嘅店!!━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥪 酸忌廉乳酪煙三文魚夾心貝果 $45/half▶︎ 似乎係用咗加咗香草嘅貝果 夾住煙三文魚 生菜酸忌廉 甜辣醬 ▶︎ 好鐘意呢個貝果嘅調味🫶🏻 酸忌廉嘅蒜味都幾重 而三文魚都有煙熏味 加上清新嘅菜 甜辣椒 洋蔥粒 真係食落非常之清新又特別🤩▶︎ 鹹味夾心貝果好少試 所以入口驚艷 同行朋友們都好鐘意❤️好味指數:●●●●●━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍫 日式黑森林朱古力粒粒夾心貝果 $45/half▶︎ 朱古力貝果 夾住自家製奶凍 新鮮櫻桃 朱古力乳酪▶︎ 望落好吸引 不過味道同我想象中有啲唔同🤔 可能因為唔可以加熱 所以朱古力貝果體有啲太實 而且冇朱古力味 ▶︎ 奶凍係比較厚重嘅口感 老實講食多會有啲漏🥲 朱古
📍大圍田心街20號雲疊花園商場地下7號舖
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
我願稱之為bagel迷必去嘅店!!
🥪 酸忌廉乳酪煙三文魚夾心貝果 $45/half
好味指數:●●●●●
🍫 日式黑森林朱古力粒粒夾心貝果 $45/half
▶︎ 朱古力貝果 夾住自家製奶凍 新鮮櫻桃 朱古力乳酪
▶︎ 奶凍係比較厚重嘅口感 老實講食多會有啲漏🥲 朱古力奶酪係唔似平時食嘅朱古力味道 酸味偏重 但朱古力味淡 而櫻桃就正正常常
▶︎ 覺得成個貝果嘅各種元素有啲唔太夾🫣
好味指數:●●●◐○
🍵 玄米綠茶草莓奶酥貝果 $45
▶︎ 玄米綠茶貝果 包住玄米同綠茶奶酥
▶︎ dear嘅bagel係撕扯感好重嗰種 切都好難切 非常有嚼口 貝果體食得出綠茶味 唔錯😋
▶︎ 不過內餡有啲失望 草莓奶酥非常少 咬嗰陣完全冇士多啤梨味 如果佢叫玄米綠茶奶酥貝果會開心好多🫣
好味指數:●●●◐○
🍪 美祿脆脆夾心焙茶Scone $42
▶︎ 焙茶司康 面頭有美祿醬同美祿脆脆 估唔到美祿同焙茶都幾夾🤩
▶︎ 焙茶司康質感外脆裡軟 濕度適中 焙茶味都幾重 不過甜度再降低少少會更加好😉
▶︎ 美祿醬就係美祿嘅味道 唔會太甜 而美祿脆球口感唔錯👍🏻
好味指數:●●●●◐
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 7月中(午餐)
快樂指數😋: ⑧⑥/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌘🌑🌑