2016-11-01
尼次友人聚餐, 先決定地點為觀塘再找落腳點. 大家都未食過此日/西餐廳, 係膽粗粗試新野!由於我帶埋小朋友去, 事先問定有無high chair. 原來訂位時講明要幾多張佢地就會安排好, 而且亦放好了兒童餐具, 十分細心. 朋友未到, 先點了個Cabonara 轉成套餐來招呼兩位小朋友. 餐湯是羅宋湯, 餐包吃得出是home-made的,暖暖的很好味. 這意粉真係好合小孩的胃口, 我只嘗了那麼一點點便被小孩清了. 前菜一碟三味, 係沙律, 蝦黑多士及西瓜. 睇已經可引起食欲, 吃下也不錯. 人齊時又點了個set dinner, 分別是牛臉頰煲配明太子飯及燒油甘魚鮫伴長腳蟹(相片太濛, 沒法提供)牛臉頰煮得好諗好入味, 份量真的不少, 我們六個大人最少每人也吃上了兩件. 明太子飯還是第一次吃, 美味可口, 小孩也愛吃. 而燒油甘魚鮫及長腳蟹也食不出"雪味".相信煮時下左不少功夫, 配碟的薯蓉也叫人百吃不厭!燒物也有不少選擇, 我們點了數串五花腩, 牛舌及原隻魷魚.除了牛舌太乾及薄片之外, 五花腩及魷魚也能保持肉汁鮮味. 最後上的甜品也是一碟三味, 可謂對前菜的互相呼應, 分別是豆腐