2020-11-25 744 瀏覽
星期六係西貢按摩完心血來潮想搵野食,突然見到呢間外表幾港式西餐嘅港式西餐廳。就咁睇menu佢主打傳統豉油扒。一入到去幾有家嘅感覺,唔知係咪家族相傳嘅關係,啲裝飾偏走家庭風。餐具整齊放係檯上,見得出佢地對細節嘅堅持。倖存者叫咗個晚市套餐,套餐包餐湯、餐包、主食同甜品。個個份量都好多,男仔會好飽,女仔會好肯飽!蘑菇白湯入口有奶油香味,口感香滑而且足料。感覺creamy,食落去每一湯匙都食到蘑菇牛油餐包MVP非呢個莫屬!邪惡嘅牛油漫滿港式餐包,最過份係仲要熱上!未食入口已經聞到個陣牛油香味。侍應知道倖存者鐘意食仲唔介意送多塊俾倖存者食肉眼牛扒(3成熟) 配炒飯配炒飯呢個組合少見,但倖存者一定要推介炒飯!因為鐵板餘溫令飯粒更加乾身堅挺,咬落口感加倍,別有一翻風味!牛扒睇相唔使多講,三成熟火喉控制得爐火純青,整體分咗3種層次:肉心呈鮮紅、肉外表呈一層薄薄嘅輕烤、兩層中間呈嫩粉紅。食落肉汁仍然豐富,俾到驚喜倖存者

蘑菇白湯

牛油餐包