2020-10-30
最近越來越多鋪頭賣「盒子吐司」 (我都食過兩間), 而位於希雲街的「生命有限工司」, 價錢方面差唔多, 但相對比較足料。店舖唔算難搵, 不過店內空間有限, 座位唔算多, 所以我選擇外賣番公司食。店員都幾細心, 因為吐司入外賣袋之前, 佢地會先用一塊透明既膠帶cover左吐司既頂部, 等D麈或者雨水唔會撇到入去個toast果度。(當然塊膠既外觀可以再靚少少)椒麻脆辣雞滑蛋吐司 ($63)我覺得雞脾既size令我好有驚喜, 因為佢大過我塊面!!! 🤩🤩🤩 好足料! 雞脾係炸之前應該有醃過, 因為炸完之後都仲好香好juicy💦, 加上已經去哂骨, 食得無顧慮。而雞脾上面既辣粉麻香味好正, 算唔上好辣, 好似我咁唔太食得辣都OK。至於滑蛋方面, 質地都滑既, 不過始終雞脾同辣粉的味道比較出, 所以蛋的部分有少少被比下去。
椒麻脆辣雞滑蛋吐司 ($63)
椒麻脆辣雞滑蛋吐司