2023-04-23
🥰 食嘢講緣份, 一年前喺網絡視頻, 搵番失散嘅餘震師傳, 人在 “天沢”. 幾番波折, 今日終於二訪.🥢 餐廳設一張L型12人壽司吧枱, 今日兩位師傅, 各一打五, 餘震師傳招呼我哋. 點十五貫壽司套餐, 加價了, $728+10%, 午市做一轉生意.先付: 鯖魚, 南蠻漬白魚茶碗蒸魴鮄魚天然縞鰺帆立貝禾稈草燒鰆魚赤貝天草天然石垣鯛醬油漬幼吞拿魚墨魚赤身, 醬油漬霜降拖羅海膽手釣池魚車海路赤鯥魚鯖魚卷干瓢卷咖啡 / 開心果雪糕🤗 魚料食材優質, 今餐驚喜位包括: 鰆魚, 赤鯥, 霜降拖羅, 鯖魚卷. 師傅主動交流, 用餐愉快. 午餐定價略高於 “$680” 戰區, 以多三貫嘅十五貫作差異化. 天沢屬預約困難店, 要一個月前訂位 (高峰時期要三個月), 地點遠離公司, 尖沙咀又冇飯腳, 非常難攪.🐟 先付: 鯖魚, 南蠻漬. 鯖魚入味, 誠意之作.🍥 白魚茶碗蒸. 白魚唔係特別好味, 但見到一條條魚, 幾得意.🍣 魴鮄魚, 昆布漬, 加咗莓醬. 師傅話 “彈牙”, 我覺得韌韌哋, 哈.🍣 天然縞鰺, 又名深海池魚. 柔潤緊實, 出色!🐚 帆立貝, 加咗海藻鹽. 一般.🤗 禾稈草燒鰆魚.
先付: 鯖魚, 南蠻漬
白魚茶碗蒸
赤鯥魚
鯖魚卷
干瓢卷
咖啡 / 開心果雪糕
🤗 魚料食材優質, 今餐驚喜位包括: 鰆魚, 赤鯥, 霜降拖羅, 鯖魚卷. 師傅主動交流, 用餐愉快. 午餐定價略高於 “$680” 戰區, 以多三貫嘅十五貫作差異化. 天沢屬預約困難店, 要一個月前訂位 (高峰時期要三個月), 地點遠離公司, 尖沙咀又冇飯腳, 非常難攪. 🐟 先付: 鯖魚, 南蠻漬. 鯖魚入味, 誠意之作. 🍥 白魚茶碗蒸. 白魚唔係特別好味, 但見到一條條魚, 幾得意. 🍣 魴鮄魚, 昆布漬, 加咗莓醬. 師傅話 “彈牙”, 我覺得韌韌哋, 哈. 🍣 天然縞鰺, 又名深海池魚. 柔潤緊實, 出色! 🐚 帆立貝, 加咗海藻鹽. 一般. 🤗 禾稈草燒鰆魚. 油脂豐富, 煙燻味慢慢滲出, 今餐驚喜之一. 🐚 赤貝. 爽身. 🍣 天草天然石垣鯛. 少少煙靭, 魚味濃郁. 🍣 醬油漬幼吞拿魚, 加咗柚子胡椒. 肥美, 醬油味道咁香. 🦑 墨魚. 前期爽口, 後期膠口, 不俗. 🐟 宮崎縣野生吞拿魚, 14日熟成. 🍣 赤身, 醬油漬. 期望嘅鐵銹味醬油味冇出現. 🤗 霜降拖羅. 肥美, 甘香. 🐚 海膽. 發揮理想. 🍣 手釣池魚, 配薑蔥蓉. 魚肉結實, 調味不俗. 🦐 車海路, 又名花竹蝦, 半生熟. 賣相吸引, 我覺得熟唒, 冇驚喜. 🍣 備長炭燒赤鯥魚. 炭香撲鼻, 油脂滿溢, 掂! 🤗 鯖魚卷, 再嚟備長炭燒, 用酸酸哋嘅白版昆布平衡番油膩感, 神級! 🍣 干瓢卷, 用上葫蘆瓜乾. 正常發揮! 🥣 花甲麵豉湯. 夠熱, 兩三雙花甲. ☕️ 咖啡. 正常. 🍨 開心果雪糕. 一般.