2022-01-03
好耐無去荃灣區行街,襯連續幾日新年假期,就去行下食下嘢,其實係掛住荃灣區兩間老食店所以先去荃灣😋沒有自由行後,荃灣區仍然人流暢旺,四處商場都係遊人,但奇怪的商店無人購物,食店食客疏落⋯⋯就好似我午餐已約定好食人氣老冰室嘉樂冰室,中午十二點幾到埗一心都會諗住會大排長龍,誰知道推門都已經有位😳之後快快脆脆點咗幾款招牌美食知道轉手後都食過兩次,質素一次比一次下降,但都係接受到,但係今次就⋯⋯一間好食店已經淪落到不可接受的地步😞十蛋奄列依然係豐富足料,但味道已經大不如前,很重美極鮮醬油味,味道普通唔算得係好味。炸鮮蝦雲吞就簡直係驚嚇🙀一睇雲吞嘅顔色就知道係用千年黑油炸出嚟,仲要係成粒雲吞表面全係油同黑色一點點鑊燶,免為其難食咗一粒😫真係一粒已經夠晒數❌鳳凰奶糊算係最入得口但係都唔算好食,難怪生意已經大不如前了⋯⋯其間有一小插曲,一個阿伯坐喺後面枱,叫咗一份奄列同一杯熱咖啡,每樣食咗少少就放咗喺度坐,我心諗點解坐咁耐都唔食呢?後來阿伯終於開聲問樓面阿姐,迷低終於解開💡:「係咪轉左老闆?定係轉左個大廚?點解咁難食嘅?」跟著佢就對住佢杯咖啡同奄列搖頭嘆息咗好耐先埋單⋯⋯其實我又何嘗唔係搖頭嘆息緊呢,
其間有一小插曲,一個阿伯坐喺後面枱,叫咗一份奄列同一杯熱咖啡,每樣食咗少少就放咗喺度坐,我心諗點解坐咁耐都唔食呢?後來阿伯終於開聲問樓面阿姐,迷低終於解開💡:「係咪轉左老闆?定係轉左個大廚?點解咁難食嘅?」跟著佢就對住佢杯咖啡同奄列搖頭嘆息咗好耐先埋單⋯⋯其實我又何嘗唔係搖頭嘆息緊呢,只不過無表露出嚟之嘛⋯⋯
以後,嘉樂會喺我嘅心水食店排行榜除名