2020-04-02
除左連鎖嘅壽司店外 香港仲有好多質素高 又可以唔洗等咁耐位嘅另類日式餐廳北角依間活一鮮係其中一間CP值好高 又未被人發現嘅小店今次係星期日嘅夜晚 6點9鐘去到 全店都係一半滿 直到7點半到先滿座等都唔洗等就可以入座了座位算寬敞 相對地係得吧枱嘅座比較窄少少 其他位都好好坐用畫紙形式落單 有啲似放題店咁價錢比出面相約以壽司黎計 就比元氣貴少少 真係少少但刺身就比出面一大截 仲要高質壽司質素都好好 但舊飯細左啲 對我依啲大胃王就有少少唔夠喉所以加左個魚生飯 碗飯又大 啲壽司飯都好好食一碗$80嘅魚生飯有6片三文魚同一粒大帶子 邊度搵 仲要係高質嘅另外想試下佢啲sashimi 哇!$350有9款 每款有3片 仲要包一板海膽!加左~$100仲可以由韓國轉做日本海膽因為對日本海膽最有信心 好驚個啲又腥又臭嘅海膽 所以二話不說就加錢轉end up 啲海膽又甜又凍 係好食嘅海膽 份量仲要好多下 真係邊度搵 最後見到人個天婦羅好靚仔 所以加左份黎試係好新鮮 好脆嘅tempura 蝦超好食!我就唔識分係咪芝麻油炸 但加佢個tempura汁 我只係知好食Overall我會俾到9/10 以日式餐廳黎講 真心
等都唔洗等就可以入座了
壽司質素都好好 但舊飯細左啲 對我依啲大胃王就有少少唔夠喉
所以加左個魚生飯 碗飯又大 啲壽司飯都好好食
加左~$100仲可以由韓國轉做日本海膽
最後見到人個天婦羅好靚仔 所以加左份黎試
係好新鮮 好脆嘅tempura 蝦超好食!
Overall我會俾到9/10 以日式餐廳黎講 真心高質 係同千兩有得fight
但唔洗等位 同埋係出面食sashimi係超貴
最後埋單$1000有找 3個人食 仲要加咁多刺身 好抵食