2016-04-13 242 瀏覽
餐廳位於謝斐道,所以要去都可以話係要特登去食,今次都係女王話想試下。好多時候食粉麵嘅餐廳都比較舊式,亦都冇咁整齊。但呢到係感覺光鮮新穎。入到去可以發現牆壁貼滿照片和客人支持的話語,看來真的頗受歡迎。要開胃的先來一客泡菜,這裏的泡菜不同普通韓國的泡菜,是經過醃製微辣的木耳, 酸酸地又辣辣地的確開胃。咁我地就要左兩碗清湯牛肉粉同一碗紅燒牛肉粉, 為左可以試多d,我地仲加左牛筋,豆干,滷蛋,牛肚同脆哨。至於清湯牛肉粉亦唔會太過清淡, 湯底亦散發著牛肉的香味, 由於真係用牛肉熬成,所以有點兒油膩。牛肉粒有彈性有香味,而且唔會煮得太乾身鞋口。 紅燒牛肉就比較惹味。牛筋同樣出色,不同於外面的餐廳 很容易將牛筋煮至過稔。 反而係煙韌得黎帶點咬口我最鍾意既係滷蛋, 將隻蛋滷得非常入味,唔止面頭有顏色,連入面都有微微的啡色,散發著鹵水的香味。 滷得入味之餘亦唔會抽乾水分 ,入邊蛋黃依然濕潤有蛋香同彈性,好好味。