2006-10-31 8 瀏覽
行完山由赤柱落返中環,老友們不是港島人,不熟中環區,是次由我發板。裝修後環境乾淨o左,而且室內沒有一陣怪怪味。由於大家不是太肚餓,所叫的亦不多。餃子三款,有羊肉、芹菜、白菜,其中以羊肉最好味,一來羊肉味道好嗆,二來還有京蔥,兩者加埋就香上加香;而芹菜餃亦不錯;白菜餃就較普通。小籠包-包皮竟與餃子皮一樣,餃子有咁厚皮無可厚非,如果小籠包都是用咁厚皮,真係唔多好食,而且湯汁又少。酸辣湯-味道偏辣,酸味不夠,但材料極多,可以加分。擔擔麵-比以前有進步,麵身好、又爽又彈牙,湯底又夠濃,花生味好香,又有粒粒花生碎。雪菜肉絲炒年榚-這道較清,不算太多油,年榚做得唔錯,軟硬道適中。素鵝-我覺得煙燻味唔夠,朋友就嫌太重。但料的甘荀、冬菇等就勁腍,唔多好食。咕嚕肉-似是糖酸肉排多D,以我的標準是唔合格。銀絲卷-睇落一般,我就無食,唔想浪費quota。每人再要一杯山渣茶或豆漿,山渣茶唔錯,味道幾清又唔會過甜埋單$350,真係勁抵。
裝修後環境乾淨o左,而且室內沒有一陣怪怪味。
由於大家不是太肚餓,所叫的亦不多。
酸辣湯-味道偏辣,酸味不夠,但材料極多,可以加分。
咕嚕肉-似是糖酸肉排多D,以我的標準是唔合格。
銀絲卷-睇落一般,我就無食,唔想浪費quota。
每人再要一杯山渣茶或豆漿,山渣茶唔錯,味道幾清又唔會過甜
埋單$350,真係勁抵。