2018-12-26
而家365日都會打邊爐,食來食去都係差唔多野,要在眾多火鍋店突圍而出,真係少啲心機都唔得,今次食呢間同撈同煲真係做到創新之餘又懷舊,岩哂有經歷既人緬懷一翻,食得多火鍋既人又可有新鮮感店內既裝潢是7-80年代既香港社會縮影,用既碗係好傳統既碗,成間店本身就勁多影相位,如果係遊客來,好可能影裝修多過影食物🤣眼見令人有選擇困難症既湯底餐牌,最後揀左似乎不起眼既咸蛋芥茶湯底,誰不知有驚喜, 呢個咸蛋芥菜鍋飲落去完全是家的味道,仲要係勁足料的家味道,湯好甜,侍應在加湯前都特別叫我地飲多啖湯先,呢個湯係下火好選擇有時叫最普通既食物先食得出間店是否用心,所以今晚都食啲大路火鍋野。係點菜方面,要一讚係用膠餐牌,可直接畫上去,唔駛浪費好多紙張,環保♻️,👍🏻👍🏻黑柏葉—😋😋呢個係我在火鍋店食過最好食既黑柏葉,淥熟後唔會縮得太勁,好鮮甜,唔會韌到似橡筋👍🏻👍🏻推介鱔片— 鮮‼️唔會有泥味,正。鐘意食鱔既人必點炸魚皮— 雖然魚皮度度都有,但唔係度度都好食,呢個炸魚皮唔會好硬,好鬆脆,齋食又得,浸湯又得🉐鴨血—正常🆗桂花蚌—新鮮✅美人餃— 特別❗️叫美人餃係因為裡面有桃膠,口感特別,唔錯唔錯☺️☺️重頭戲— 飛驒牛🐮係
鱔片— 鮮‼️唔會有泥味,正。鐘意食鱔既人必點
鴨血—正常🆗
桂花蚌—新鮮✅
重頭戲— 飛驒牛🐮係呢度可食飛驒牛🐮堅有驚喜,店員送來時特別提我地可當刺身食(店有有張貼證書證明那牛可刺身食),如火鍋就淥幾秒,飛驒牛油花分佈平均,入口即溶
本身我地無叫甜品,但店員力推我地試個糖不甩,所以我地就試下,呢個糖不甩賣相非常靜,係兩條鯉魚🐟,重點係店員會幫我地處理,放湯,再撈返上來撈花生,估唔到火鍋都可做埋糖不甩🤣
呢餐真係好滿足喔