2017-07-25 86 瀏覽
平日好鍾意食上海菜,見天水圍開左間新嘅上海野食 ,放左工就call 同樣好愛上海菜嘅friend 一齊食!每次食上海野 ,當然唔會叫漏我最鍾意食嘅花雕醉雞醉雞切得好工整,件數都唔少。雞肉好滑,不過話梅醉雞酒味比較淡,唔算突出,可能係我個人鍾意比較重酒味。不過同行不好酒嘅朋友就覺得好易入口,好好食食完冷盤,就食熱食點心啦!小籠包大大粒、而且剛出籠,所以好夠熱,連湯汁都滴曬出黎豬肉餡汁都算鮮美。另一款主菜係蔥爆羊肉,羊肉炒得好香,醬汁好惹味,連京蔥和香料很好充足。而且羊肉都唔膻,一口一啖,好好餸飯。最後上埋個砂鍋醃篤鮮,第一次試呢個湯,聽個名都唔知裏面有啲咩,原來係用鹹火腿、鮮肉、青菜同百頁結煲嘅湯,湯頭都好清幾鮮甜,亦唔會好重味精味,而且很大一鍋,可以盛到每人五六碗。最好我們兩個人食左好多野,但埋單都唔貴,性價比好高

每次食上海野 ,當然唔會叫漏我最鍾意食嘅花雕醉雞

食完冷盤,就食熱食點心啦!小籠包大大粒、
而且剛出籠,所以好夠熱,連湯汁都滴曬出黎
豬肉餡汁都算鮮美。

另一款主菜係蔥爆羊肉,

最後上埋個砂鍋醃篤鮮,
第一次試呢個湯,聽個名都唔知裏面有啲咩

最好我們兩個人食左好多野,但埋單都唔貴,性價比好高