2023-04-10
又開新舖啦! 正九清湯腩又有一間開咗係佐敦! 之前都有試過旺角同油麻地嘅舖頭, 味道真係唔錯。今日同係台灣返嚟嘅朋友行街食飯, 講起牛腩麵, 就諗起正九。原本想行去油麻地食, 但經過見佐敦有, 地點非常之就我地腳。新店好似闊落左, 好彩我地入嘅時間未算多人, 但真係好多人鐘意食清湯腩, 坐唔夠10分鐘已經坐滿人了, 外賣都好多人叫。清湯崩沙腩麵 + 牛丸 - $64朋友叫一碗清湯牛腩麵🍜升級要崩沙腩, 另加牛丸。崩沙腩是位於橫膈膜附近的部位,近筋膜嘅部份煙靱又帶點彈性。崩沙腩🥓好爽滑, 肉質柔軟, 一啲都唔靭, 好有牛味, 入口即化, 非常好吃, 味道非常豐富, 加少少辣椒醬油就更加滋味。牛丸都幾大粒, 好似乒乓波咁大, 彈牙又多汁, 好爽口。幼麵唔使我order都整得好爽, 唔會過淋。配上少少蔥花同香菜, 非常滿足。清湯牛肚河 - $50河粉🍜嫩滑可口, 牛肚肉質柔軟, 又唔會韌, 好容易咬到, 入口即化, 份量仲好多, 非常好吃, 味道非常豐富, 配上清湯, 湯汁又清澈, 牛肉味道更加突出, 飲落好舒服。湯頭唔會太重口味, 好健康。腐乳通菜 - $19通菜🥗配腐乳真係好夾, 通菜的
清湯崩沙腩麵 + 牛丸 - $64
清湯牛肚河 - $50
腐乳通菜 - $19
通菜🥗配腐乳真係好夾, 通菜的清甜。
凍檸茶, 凍奶茶 – 跟餐加$8
朋友話凍奶茶🥤唔錯, 幾好飲。
#正九清湯腩 #清湯腩#佐敦美食 #hkfood #hkfoodie #崩沙牛腩麵 #牛肚河#牛丸#食好西 #香港美食 #相機食先 #吃貨 #美食推薦 #佐敦