2018-07-28
校長燒肉在元朗區也頗有名氣,因為燒肉放題在此區並不多,是晚就訂了枱跟父母來燒過夠,難得阿爸回港渡假,就來吃得盡慶一點。七點後入座$198一位,再加了生蠔蟹腳任食$88,加埋一大約三百蚊個人,咁多野食價錢都合理啦飲品也是任飲,可以加$28有埋生啤任飲,但唔加都有罐裝啤酒的,就睇個人喜好了。家人都怕糖水飲太多而拿了無糖的茶,其他飲品仲有可樂,百氏,新奇士等,款式很多。冷盤有刺身壽司等,刺身有三文魚,甜蝦,希靈魚等,都幾新鮮呀。壽司就有火炙,太卷等,師傅不停手咁做,完全不用搶炸物有蟹蚶,麥樂雞,洋蔥圈,薯格等,其他熟食有小丸子,焗青口,辣味螺,炒蛋,炒雜菜,白飯,人蔘雞湯等,refill得很快。燒肉幾多野揀,牛豬羊雞等都有,原味或醃左嘅。海鮮有蝦,魷魚,扇貝等。芝士蠔,燒起上黎都幾肥美㗎。埋位就即刻開波燒,牛油紙要7蚊張,有點貴但加左佢又真係無痴底,係方便嘅。阿爸話想食生蠔,散叫$19一隻,咁好似加$88任食抵啲,仲有埋長腳蟹。生蠔係大size美國蠔,唔差喎,爽口鮮甜夠哂肥長腳蟹就一般雪蟹味,個人覺得燒一燒啲蟹腳好味啲食完一大堆肉又係時候食返啲菜平衡下啦,整返個沙律先,菜新鮮爽脆,仲有勁多醬
飲品也是任飲,可以加$28有埋生啤任飲,但唔加都有罐裝啤酒的,就睇個人喜好了。家人都怕 糖水飲太多而拿了無糖的茶,其他飲品仲有可樂,百氏,新奇士等,款式很多。
冷盤有 刺身壽司等,刺身有三文魚,甜蝦,希靈魚等,都幾新鮮呀。壽司就有火炙,太卷等,師傅不停手咁做,完全不用搶
燒肉幾多野揀,牛豬羊雞等都有,原味或醃左嘅。
海鮮有蝦,魷魚,扇貝等。
芝士蠔,燒起上黎都幾肥美㗎。
食完一大堆肉又係時候食返啲菜平衡下啦,整返個沙律先,菜新鮮爽脆,仲有勁多醬汁揀,麻醬梗係無得輸啦,蜜糖芥末都正,其他有燒汁,辣椒油,辣醬,千島醬,蜜糖,黑醋等,咩味都有啦。
菠蘿勁甜
凍食 甜品有奶凍,啫喱,雪糕,雪條,泡芙,蛋糕等,熱食有腐竹蛋糖水,個人覺得呢個士多啤梨味慕絲蛋糕幾正喎,微甜又綿滑。
阿爸阿媽都好滿意,食到捧住個肚走,最緊要一家人開心嘛。