2022-05-25 83 瀏覽
到到而家五月,都仲見到街上面有人着住長袖衫出街。朝頭早,其實好似仲有一點點涼意添。一時仲要暴雨警告,落住雨有時困喺屋企,真係好悶。好彩近排俾我發現到喺美孚嗰度,都有一個大型嘅娛樂地方,有得食,仲有得玩添。室內草地滾球場,多數其實見到都係一啲上咗年紀嘅人玩,但其實我覺得年輕人玩都好適合。因為本身個遊戲規則其實非常簡單,就係用波去撞波,然之後最接近一個特定嘅波咁就贏。如果滾球唔啱,其實可以玩扔飛鏢同埋打街機,呢啲應該夠晒青春啦掛。飛鏢機如果你幫襯餐飲,就可以用$5一局價錢去玩,8Rounds可以扔24支鏢。原來佢呢度仲有得做健身添,不過就只限join左月費嘅會員。不過我見佢啲設施都幾齊備又新又靚。其實係呢啲娛樂場所嘅隔離就有一個餐飲區,大家就可以坐低飲杯嘢、食正嘢,同一間正常嘅西餐廳一樣咁有高質素㗎!見佢都好似有一啲happy hour嘅promotion,有一啲小食同埋啤酒嘅套餐可以選擇,我哋就飲紅白酒。煙肉雜菜溫泉蛋沙律呢一個沙律入邊有羽衣甘藍同埋其他雜菜,已經留咗意大利黑醋同埋橄欖油,非常惹味。值得一提嘅係佢哋呢度嘅煙肉係自家製,用豬腩肉製成!肥膏已經炸出晒嚟,煙燻香味特別重,又脆口

煙肉雜菜溫泉蛋沙律
呢一個沙律入邊有羽衣甘藍同埋其他雜菜,已經留咗意大利黑醋同埋橄欖油,非常惹味。值得一提嘅係佢哋呢度嘅煙肉係自家製,用豬腩肉製成!肥膏已經炸出晒嚟,煙燻香味特別重,又脆口,鹹鹹香香,而且冇化學成份,特別健康!

法式洋蔥湯
佢嘅洋蔥湯總共用咗五款蔥去炮製,有紅洋蔥、白洋蔥、紅蔥頭、青蔥等。出邊仲鋪咗一層芝士,呢一層芝士係用咗四款,食落特別香味濃郁。法式洋蔥湯最好嘅就係食果舊麵包,因為吸收晒洋蔥湯嘅鮮甜味道。

香煎鱸魚配薏米及龍蝦汁
呢一個廚師推介好啱女仔食,因為一啲都唔肥膩。而且薏米比起傳統意大利飯更加健康嘅選擇,入口煙煙韌韌,配埋香濃嘅龍蝦汁!薏米吸收晒佢嘅精華,仲有粒粒爽脆嘅誰雜菜瓜粒喺入邊,增添口感。香煎鱸魚嘅外層日都煎封得香脆,入邊保持滑嫩。

慢煮燒烤汁牛仔骨配薯仔及雜菜
嘩上枱嘅份量十分驚人,原來呢一個牛仔骨係二人嘅份量,大家share嚟食都非常足夠。見到牛仔骨出邊已經布滿左一層厚厚嘅燒烤醬汁,聞起來亦都非常之吸引,酸酸甜甜咁樣增加你嘅食慾。

呢個牛仔骨已經用慢煮機,煮咗五至六個鐘,所以你見到佢嘅肉質係非常之稔,已經稔到離晒骨。廚師亦都好細心咁樣已經切開左,所以食起嚟都非常方便。牛仔骨入邊嘅肉已經完全吸收晒左燒烤汁嘅精髓,所以食起嚟係非常之濃味。配襯埋啲露絲瑪莉嘅薯仔同埋雜瓜粒係非常匹配的。

好開心喺九龍區都有呢一個室內嘅好玩場地有咁多嘢玩,而且食物亦都超水準,落雨咩季節都啱晒一家大細嚟。

2022-05-24