2024-06-25 163 瀏覽
好多年前食過,印象中呢檔豆腐花係唔錯。但今次再食之後我覺得以後都唔會再食。唔知係咪轉咗手,阿婆就見唔到,但就有個女人用純正普通話叫我去自己攞碗豆腐花。碗豆腐花拎到返嚟,已經覺得形狀好奇怪係好似布甸咁,企身既,正常食到嘅豆腐花,唔應該有呢種形狀。食咗兩啖,一啲豆味都冇,而且食落好有粉感,似係啲未成形嘅布甸,落得太多石膏粉。大家可以睇下張相,正常豆腐花唔會係咁既形狀,仲要賣$16一碗,又貴又難食。賣5蚊碗都唔會想食佢,或者街市豆腐舖買嘅豆腐花可能仲好食過佢。第一次用難食嚟形容一碗豆腐花。荃灣大埔嘅豆腐花好食過佢好多。另外,係冇黃糖提供,碗豆腐花已經加咗糖水,但食落似係糖漿,係死甜嗰啲化學劑糖漿。食咗兩啖加上碗豆腐花嘅質感,已經唔想再食。唔知係咪真係轉咗手,連食豆腐花要有黃糖粉咁基本嘅嘢都冇,定阿婆覺得無論賣到幾貴整成點都一定有人會嚟食。奉勸大家,唔好見到呀婆山水豆腐花就一定覺得係好食,完全係貼錢買難受。