2022-09-11
📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈地下A2A及A2B號舖同個friend喺尖沙咀行完街,就梗係要喺附近食過lunch先走人,諗住係亞士厘道睇吓有乜好食就見到有壽司食🍣🍣🍣個friend 話想食omakase就入咗去😏😏😏不過最後食咗合盛😆😆😆1. 12枚自選壽司盛🍣$198 - 餐前小食有麵豉湯🥣同沙律🥗,壽司🍣我就揀咗魷魚🍣 - 師傅刀工一流,喺魷魚表面開刀,令到咬落去,口感彈牙八爪魚🍣 - 肉質超級新鮮,爽口北寄貝🍣 - 鮮甜彈牙,加上醋飯更加帶出佢嘅層次感深海池魚🍣 - 肉質細緻爽口帶油份,味道甜美真鯛🍣 - 吃落有點軟身,唔夠實淨,不過入口偏清爽魴鮄🍣 - 脂肪豐盈,肥美甘香,口感極好,值得一試池魚🍣 - 冇深海池魚咁多油脂分泌火炙左口魚邊🍣 - 魚油香氣濃烈,入口即溶蟹籽軍艦🍣 - 粒粒鮮甜,入口卜卜脆赤蝦🍣 - 爽口彈牙,又有鮮香味道帶子🍣 - 厚身大粒鮮甜細滑,仲有啲海水味嘅鮮甜味道吞拿魚腩🍣 - 師傅切走咗啲魚跟,所以入口即溶2. 炙燒壽司盛8 枚 🔥🍣$118 - 有三文魚,蟹柳,左口魚裙邊,金線鯛,熟蝦,帶子,鯖魚,油甘魚,鰻魚手卷,燒完每件都有香噴噴嘅魚味,食
八爪魚🍣 - 肉質超級新鮮,爽口
北寄貝🍣 - 鮮甜彈牙,加上醋飯更加帶出佢嘅層次感
深海池魚🍣 - 肉質細緻爽口帶油份,味道甜美
真鯛🍣 - 吃落有點軟身,唔夠實淨,不過入口偏清爽
魴鮄🍣 - 脂肪豐盈,肥美甘香,口感極好,值得一試
池魚🍣 - 冇深海池魚咁多油脂分泌
火炙左口魚邊🍣 - 魚油香氣濃烈,入口即溶
蟹籽軍艦🍣 - 粒粒鮮甜,入口卜卜脆
赤蝦🍣 - 爽口彈牙,又有鮮香味道
帶子🍣 - 厚身大粒鮮甜細滑,仲有啲海水味嘅鮮甜味道
吞拿魚腩🍣 - 師傅切走咗啲魚跟,所以入口即溶
熟蝦,帶子,鯖魚,油甘魚,鰻魚手卷,燒完每件都有香噴噴嘅魚味,食落口有濃郁嘅魚油香味,值得一讚👍🏻
3. 白蝦壽司🍣$68 - 師傅用咗柚子皮同少少新鮮Wasabi令到白蝦嘅鮮甜爆發出嚟😋😋
4. 鱈魚白子壽司🍣$68 - 鱈魚白子為秋冬季節嘅特有食材,經烹調後會呈奶油狀
般順滑,入口滑溜細膩,超級好食😋
餐廳係壽司吧形式,可以欣賞師傅炮製美味嘅壽司👍🏻👍🏻👍🏻最緊要啲食物CP值高😂😂所以都會推介俾啲去開尖沙咀嘅朋友仔去試吓😁😁😁
12枚自選壽司盛
炙燒壽司盛8 枚