2006-09-01 42 瀏覽
世伯於澳門建造業界人面廣,知道我將會到澳門工作,便特意約埋我食晚飯,順道將佢嘅澳門經驗傾囊相授,令我獲益良多。我地是晚在此店打邊爐係阿K嘅主意,佢話呢間金海閣係靠火鍋打響名堂。一如一般人一樣,我地叫咗鴛鴦湯底,仲有以下火鍋料:桂花蚌;肥牛肉;生蠔;竹笙肉絲卷;鱔片;鴕鳥肉;鮮蝦水餃;蟹肉墨魚滑;牡丹蝦;油麥菜打邊爐我認為最緊要就係用料一定要新鮮,正所謂不時不食;另外就係煮嘅時間,呢樣就關乎食客嘅經驗,與食肆無關。鱔未到時候,所以未夠肥美,熟咗後肉質較韌,煮耐啲會冇咁韌,肉質都仍然爽。生蠔夠大又夠肥,稍為灼一灼入口好鮮甜。鮮蝦水餃即叫即包,所以內裡雖然有蝦,但唔會話唔新鮮,我食完之後冇皮膚敏感可見一斑。值得一提嘅係呢度啲墨魚滑,咬落十分彈牙,亦有墨魚嘅香味,至於蟹味就唔係咁察覺得到,不過我都覺得呢味一定要嗌。食完嘢,身體冇出現異常徵狀,証明呢度火鍋料係新鮮嘅。一行有五個人,埋單八百幾,世伯又唔俾我找數,呢舖真係又食又拎喇!