2016-01-08 174 瀏覽
陪我女人行完街,早小小食個下午茶,因為好遲先食早餐,坦白講,我係唔餓,只想搵個位坐低抖一抖。都話唔知點解女人咁鐘意食韓國野啦,事關今日佢又提議食韓國野。成來兩點,黎到都冇咩人,見冇人招呼我地就自行搵位坐。女人叫左個海鮮辣豆腐湯,我就海鮮辣豆腐湯加左生蠔(52+5),冇飯冇汽水的,因為真係唔餓。我嗰個上黎先,海鮮一如預期係雪藏野,雖然預左,57蚊想有新鮮海鮮想下好喇,不過雪藏野都可唔可以大粒dd 呀?只有兩隻係中size 既雪蝦,其餘都係發育唔健全既迷你size. 冇鮮味就一定架喇,反而加嗰五蚊既兩隻生蠔就唔錯,起碼係對味,唔算好鮮,但有蠔味。豆腐似係盒裝的百福豆腐既味,食唔係好到豆味,正路野不過好滑溜,個湯仲有d菌類,不過份量唔多。每個湯都有一隻蛋,因為個湯好熱,食到最尾就可以烚到個蛋有流心既感覺,正!最後想講個湯,應該落左好重味精,食既時候唔係好覺,不過食完冇耐就feel到好想飲水,喉嚨好"確"。如果以CP值黎計,整體其實就一般。
2016-01-07