2019-01-06 286 瀏覽
今晚出新都城食嘢,因為朋友病咗,所以想食啲冇咁熱氣嘅嘢,而上海菜就係一個好嘅選擇喇!新都城都有幾間上海菜嘅餐廳,不過好耐之前食過一次上海婆婆,印象中味道都唔差,所以就決定再幫襯佢!我哋大約七點鐘到門口已經排滿晒人,不過等咗大概10分鐘左右已經有位😚🍚《婆婆粒粒炒飯》$75招牌菜果然名不虛傳,炒飯炒得粒粒分明不但止,而且色澤均勻,飯粒煙煙韌韌好有咬口😋炒飯有好多臘腸粒同蝦肉,充滿臘味香,真係好好味🤤,停唔到口!👍🏻🦞《蟹粉炒粉皮》$98蟹粉雖然唔算多,但蟹粉味出奇地濃郁,而且唔會覺得腥,但我都係覺得粉皮凍食好食啲,因為熱既粉皮較淋,口感無禁好😳🥟《婆婆小籠包》$36小籠包嘅皮唔算薄,但係勝在好多湯汁,又蒸得熱燙燙,整體不錯🤤🍢《糯米燒賣》$36個人本身麻麻哋呢隻味既燒賣,但我覺得佢算係整得幾出色,因為係大陸食過好難食🙄呢個燒賣既糯米好軟糯,不過我都係鐘意食煙韌既糯米多d🙈 整體黎講,上海婆婆都算係一間幾好味嘅上海菜館,味道都算keep得到💕

🍚《婆婆粒粒炒飯》$75

🦞《蟹粉炒粉皮》$98