2019-03-22
今次又嚟到沙田河畔花園搵嘢食啦 經過朋友介紹 發現咗呢間隱世小菜餐廳 叫做叉燒大王啱啱見到呢個名嘅時候 覺得呢間餐廳真係好大口氣 竟然話自己係叉燒大王 所以就一定要入去試一試佢 今次食完 兩個字: 佩服佩服!!! 果然名不虛傳 叉燒大王!同我朋友嚟到先嗌左一壺普洱 侍應隨即遞上熱茶 態度幾好👍👍 我哋當然嗌咗 鎮店之寶叉燒皇例牌 再嗌咗一份蜜薯牛仔粒 再加上 一份生啫芥蘭 兩份白飯蜜汁叉燒王 例牌($88)蜜汁叉燒王上菜 見得到每一嚿叉燒 肥瘦均勻 愛情充滿蜜糖嘅光澤 就已經知道非池中物 一定有番咁上下水準😋 咬落去 每一嚿叉燒充滿肉汁 八成嘅瘦肉加上兩成嘅肥膏 充滿香味嘅油脂充斥著成嚿叉燒 每一啖都係幸福 對一個叉燒愛好者黎講 簡直係天堂 未食過嘅人一定要試下 同太興街市食到嗰啲叉燒簡直有天淵之別 我大力推介蜜汁叉燒王👍👍蜜薯牛仔粒 ($88)呢度菜就係蜜糖薯仔加上牛仔粒 薯仔係炸過再沾上蜜糖 再同埋牛仔粒一齊炒 造成薯仔外脆內軟嘅感覺 因為一齊落鑊炒 所以牛仔粒每一粒都係好有鑊氣 非常好食 送飯一流😋生啫芥蘭($68)呢一種芥蘭嘅食法都係第一次 芥蘭落上豬油 少少蒜頭 一齊放一個鐵
蜜汁叉燒王 例牌($88)
蜜薯牛仔粒 ($88)
生啫芥蘭($68)
呢一種芥蘭嘅食法都係第一次 芥蘭落上豬油 少少蒜頭 一齊放一個鐵煲生啫 令新鮮嘅芥蘭 加上撲鼻香味 成道菜十分惹味
好慶賀自己嚟呢間餐廳入面食嘢 令我重新定義叉燒同埋小菜 👍