喺北區醫院飽受挫折,心情極度不佳,又肚餓嘅情況下,實在冇力再坐返車出去食嘢。話說呢間cafe之前喺個list入面,但心諗上水實在太遠,唔會專登走嚟試,於是delete咗,但今日於是行吓行吓,嚟呢度試吓囉。第一次喺上水街頭行,原來真係有咁多藥房及食物化妝品店㗎喎!實在好難想像,喺呢堆鋪頭之間,竟然會有一間個名咁浪漫嘅cafe。推門入嚟之後,四圍嘅牆都畫滿法國嘅嘢,法文啦、情侶啦、鐵塔、凱旋門啦...... 不過牆身有啲舊,開始剝落,檯面都有啲甩油,本身想話幾OK吖相識營造巴黎嘅氣氛,但見到呢啲即刻扣晒分.... 又話說電話無電,問店員借個叉電,佢仲好體貼咁話我知邊度有得叉,心諗真係幾好喎!溫泉蛋Carbonara ($88)嚇一跳,咁細碟嘅?意粉兩旁係一塊烘咗嘅麵包,即係多士,及沙律菜;個人覺得塊多士好冇誠意,其實可以俾啲牛油,或者搽啲蒜蓉牛油落塊麵包上面,其實已經會好睇好多!意粉軟硬度適中,煙肉及蘑菇都偏多;切開隻蛋之後,好有趣嘅質感,一半係流心,一半係實心,都會慢慢流落意粉度,撈埋一齊食口感都幾好,我唔鍾意外面食嗰啲carbonara咁膩,所以呢個我OK。但如果鍾意食傳統carbon

溫泉蛋Carbonara ($88)
嚇一跳,咁細碟嘅?意粉兩旁係一塊烘咗嘅麵包,即係多士,及沙律菜;個人覺得塊多士好冇誠意,其實可以俾啲牛油,或者搽啲蒜蓉牛油落塊麵包上面,其實已經會好睇好多!意粉軟硬度適中,煙肉及蘑菇都偏多;切開隻蛋之後,好有趣嘅質感,一半係流心,一半係實心,都會慢慢流落意粉度,撈埋一齊食口感都幾好,我唔鍾意外面食嗰啲carbonara咁膩,所以呢個我OK。但如果鍾意食傳統carbonara嘅朋友,呢個唔會係你嘅選擇
溫泉蛋卡邦尼意粉
溫泉蛋卡邦尼意粉
番石榴汁
套餐包一杯果汁,唔飲嘅話可以扣返$7,但套餐唔可以轉其他飲品。咁樣似乎靈活度低啲,呢度一杯mocha都40幾蚊,拍得住中環cafe嘅價錢喎,唔係好化算咁噃!於是飲果汁算,一放低已經聞到好香番石榴味,仲有好多果肉喺個杯入面浮吓浮吓,我坐喺近門口位,陽光喺玻璃窗投射入嚟,又幾靚喎!原來係梳打汁嚟嘅,番石榴味唔算假,甜度亦都適中,幾好飲!

綠茶芝士蛋糕
落單前已經問咗會唔會係好膩嗰啲,店員話係,於是就試吓。厚度甜度都適中,仲好濃綠茶味道添,吓吓都回甘,而且蛋糕本身夠晒實,好正!
綠茶芝士蛋糕
到俾錢時先發覺,原來要收$10叉電器嘅錢?!唔係呀嘛??????你要收,我唔介意,但其實都好小家啫,你喺每樣食物飲品加返落去咪得囉。問題係我問你借嗰陣你唔話我知,到俾錢嗰陣先打落張單度,唔係好啱啫?

舊cheesecake幾好食都冇用,心情又差過😖
2016-12-15
10 分鐘 (堂食)