2016-11-01
去深水埗當然係食比較地道嘅餐廳, 最後就去咗北河街食得樂.路過唔知幾多次,呢日先係第一次入去,午餐定價先$38左右,就有港式客飯,另包餐飲,餐湯或甜品(三揀一),價錢都幾大眾化.紅燒獅子頭,獅子頭(肉丸)有三粒,仲有唔少伴菜如紹菜,胡蘿蔔,冬菇等等,蔬菜同肉嘅比例均衡.咖哩豬扒,豬扒炸得外脆內鬆化,雖然食得出經鬆肉粉之類處理過,但味道上都算可接受.咖哩汁係港式偏黃嗰種,食起來辣度輕,反而係以鹹味為主,當中仲有香葉增加香味.配料方面就有薯仔,胡蘿蔔同洋蔥,以港式客飯嚟講一啲都唔頹.另外加咗碟菜心苗,無渣之餘蠔油份量都唔少.隨午餐仲有餐飲,熱奶茶茶味同奶味都一般,但唔洗四十蚊就有客飯同餐飲,都冇乜好挑剔.港式客飯一般偏向多肉少菜,呢度就做到兩者平衡,調味方面亦冇太重鹹味嘅感覺,相對起來就較健康.其實去呢類價錢唔貴嘅餐廳,都唔會期望有乜服務可言.不過佢哋嘅收銀姐姐就非常非常非常友善,仲主動同我哋解釋客飯除可配餐飲外,亦可揀餐湯或甜品.當日有唔少睇落似係附近返工或居住嘅人士嚟買外賣,佢哋猶豫揀邊款仲問意見時收銀姐姐都好樂意解答. 換著係第二間廉價餐廳,咁樣應該會換嚟黑面吧?