2017-06-18 89 瀏覽
星期六,整天下著滂沱大雨 ,幸好約了朋友在元朗這間forever友緣餐廳食西餐⛾,由於內裏裝修坐得舒適,吊燈用上好華麗嘅水晶吊燈,令餐廳更覺高尚優雅。😁這一家餐廳地點略為偏僻,經過千色廣場沿途一直行便看見富達廣場A座, 往右手邊方向行到尾便是B座,這時便會看見前面這間舖面稍大的友緣餐廳,若是熟悉元朗的朋友一D都唔難找。好彩我朋友帶我來食,話這間餐廳不錯,值得一試。😚在未點餐時,待應每一位都會畀杯餐前飲品- 藍莓乳酸飲品,酸酸甜甜的, 幾開胃,為開餐揭開序幕。我們點了set lunch,先來烘熱辣辣嘅牛角包,好香牛油味,非常鬆脆。接着餐湯是羅宋湯,材料健康,有我喜愛的紅腰豆,一邊飲西式紅湯一邊食熱辣辣牛角包,這配搭最正最好食。😋😋主菜終於出場,分別美國頂級安格斯肉眼扒, 8安士和香煎挪威三文魚鮮茄忌廉汁手作麵,都份量十足,水準之作。👍👍此美國頂級安格斯肉眼扒, 8安士,套餐價$128認真超值,我order是8成熟的,因不想太生吃,不想看見血淋淋的感覺, 2件都煎得啱啱好。牛扒都是薄切, 煎得表面少少濃,所以牛味十分香濃。脂肪分佈都好平均,入口很有質感, 附帶芥末醬都好夾,食落甘香而不帶油

藍莓乳酸

牛角包,羅宋湯

美國頂級安格斯肉眼扒, 8安士

此美國頂級安格斯肉眼扒, 8安士,套餐價$128認真超值,我order是8成熟的,因不想太生吃,不想看見血淋淋的感覺, 2件都煎得啱啱好。牛扒都是薄切, 煎得表面少少濃,所以牛味十分香濃。脂肪分佈都好平均,入口很有質感, 附帶芥末醬都好夾,食落甘香而不帶油膩感覺,香濃惹味,超正。👍👍👍👍👍
美國頂級安格斯肉眼扒, 8安士

最後香煎挪威三文魚鮮茄忌廉汁手作麵,個舊三文魚勁大塊,煎得脆口,味道香甜。肉汁方面,兩邊都煎得出色,並將肉汁鎖喺入面,好juicy。而手作麵口感爽彈,加上配合忌廉汁,不致於被鮮茄忌的酸味蓋過,帶有嫩滑口感,味道香濃,胃口倍增。😋
香煎挪威三文魚鮮茄忌廉汁手作麵

餐飲特別一提此韓國蘋果茶,蘋果新鮮切粒令茶味帶少少甜,甘香清甜,最啱食完重味牛扒後飲,特別的熱飲,好正。😋😋
韓國蘋果茶

2017-06-17
5 分鐘 (堂食)
藍莓乳酸
牛角包,羅宋湯