今日同友人相約係元朗食午餐,我哋喺千色廣場附近搵餐廳食,見到有一間裝修新束同有特色嘅西餐廳,就入咗去食。 當時係下晝十二點幾,餐廳內人數唔算太多,我哋係個窗口附近有二人位可以坐。 坐低之後侍應送上餐牌,同一人一杯橙汁, 入邊set lunch 最貴都係1xx蚊,之後我哋一人叫咗一個set lunch, 叫咗一個美國頂級安格斯肉眼扒,同埋煎挪威三文魚手作麵,再加一個頭盤香蒜包糠焗扇貝。 過咗五分鐘侍應首先送上餐湯同餐包,是日餐湯係煙肉薯蓉湯,而餐包係兩個牛角包,個餐湯有忌廉味,啲薯蓉唔會太大舊同個湯幾夾,而牛角包好鬆脆,表面嗰層皮有少少甜味,比一般茶牛油的餐包好味好多有啲驚喜。 之後係頭盤香蒜包糠焗扇貝, 落單嗰時問咗時仍今日係會有兩隻扇貝,扇貝嘅size都好大,肉都有好多,香蒜味同扇貝幾夾。 跟住安格斯肉眼扒都送上,order咗係要八成熟,牛扒足8安士,有芥辣醬喺上面,牛扒煎得啱啱好,啲肉汁鎖住喺入邊,入口有咬口同重肉味,本身個醬同芥末醬都好夾,加上配菜係薯蓉。 最後係煎三文魚手作麵,好似幅圖咁條三文魚係勁大,煎得啱啱好兩邊都唔會太燶但係係香口,啲肉汁可以鎖住喺入面,每次一

煙肉薯蓉湯
牛角包

香蒜包糠焗扇貝

安格斯肉眼扒
最後係煎三文魚手作麵,好似幅圖咁條三文魚係勁大,煎得啱啱好兩邊都唔會太燶但係係香口,啲肉汁可以鎖住喺入面,每次一下都會有啲肉汁流出,而手作面入面都有好多唔同配料,個汁有少少咸同酸嘅味,而手作面都彈牙爽口。

煎挪威三文魚手作麵
食完主菜,有甜品送上,係朱古力蛋糕,表層嘅朱古力粉,令蛋糕朱古力味好濃,而下層嘅蛋糕都好鬆軟。

朱古力蛋糕
煙肉薯蓉湯