2022-05-14 793 瀏覽
東大街名物王林記,三十幾年老字號,最出名係手打香蔥魚蛋,混合幾種唔同嘅魚,例如九棍,黑門鱔等,全魚肉,唔落粉,每日因應漁獲,氣溫,濕度而微調配方。咁正,當然要試下,不過我又衰貪心,於是就叫左碗香蔥魚蛋牛腩雙拼麵。香蔥魚蛋真係冇得輸🤩,非常爽滑彈牙,魚味亦好濃;牛腩又係夠腍夠入味,好食;幼麵都有水準,夠爽,冇咩鹼水味。唯一覺得麻麻就係個湯底,感覺偏鹹,食完要扯水。特別想讚下杯凍檸茶,茶底香濃,檸檬有多片,水準比想像中高,拍得住出名嘅茶記喎。第二次嚟,試埋另一鎮店之寶韭菜餃,好食係意料中事,估唔到碟撈粗都咁正,麵質冇鹼水味之餘又非常彈牙,配埋自家製豉油汁,真心好食。最後驚喜嚟自蜜糖烤雞翼,又甜又香脆,差啲想食埋隔離嗰隻🤤。