2009-09-19
放飯時間, 師傅一支公都唔知食咩好, 於是四圍咁行, 行行下見到呢間米線食店, 好似幾吸引下喎, 加上師傅都好耐冇食過米線, 就決定入黎食番碗, 睇下呢間食店食得過冇?入到去食店, 一d都唔算少人, 幸好一條友永遠都著數少少, 所以唔使等直入! 坐底後第一時間睇下有咩好食, 原來呢度有兩款主打米線, 一款係小鍋米線, 另一款係帽子撈米線, 除左米線外, 呢度仲有飯食添, 不過既然主打米線, 師傅當然係整番碗小鍋米線, 穩陣d嘛!於是師傅立即攞張紙仔, 睇下有咩好食, 但發覺餸款選擇未算太多, 加上冇咩心水想食, 最後只好揀龍蝦丸, 豬腩肉同埋獅子狗, 配上中辣! 小鍋米線嘅配餸有酸菜, 芽菜, 鹵蛋, 肉碎, 而蔥, 芫茜同炸蒜師傅通通都冇要, 再另外要一杯凍檸茶!等左唔係好耐就有得食, 好明顯係d米線一早煮定, 再執番d配餸落去, 放上熱湯後就可以食啦, 呢種做法都可以理解! 於是師傅第一時間試下個湯, 味道唔算特別吸引, 飲完都冇嗰種醒胃嘅作用, 淨偽覺得辣, 皆因中辣都幾辣, 師傅食得辣都覺得有少少辛苦, 不過湯底真係普通左少少; 再試下米線, 米線本身煮得好腍, 冇左煙煙韌韌
等左唔係好耐就有得食, 好明顯係d米線一早煮定, 再執番d配餸落去, 放上熱湯後就可以食啦, 呢種做法都可以理解! 於是師傅第一時間試下個湯, 味道唔算特別吸引, 飲完都冇嗰種醒胃嘅作用, 淨偽覺得辣, 皆因中辣都幾辣, 師傅食得辣都覺得有少少辛苦, 不過湯底真係普通左少少; 再試下米線, 米線本身煮得好腍, 冇左煙煙韌韌嗰種感覺, 令米線應有嘅特色都冇埋, 唔得囉; 而龍蝦丸有兩粒, 入口爽口彈牙, 加上都幾香, 唔錯, 可惜得兩粒, 好似少左d; 豬腩肉有幾片, 一樣係幾爽口, 雖然係半肥瘦, 但入口一d肥膩嘅感覺都冇, 做到爽而不膩, 唔錯!
獅子狗就得三件, 其實師傅平時唔會揀呢樣食物, 皆因冇咩特別, 但師傅點都估唔到呢間食店可以煮得咁爛, 點解? 作為獅子狗本應該爽口彈牙, 有如港式魚蛋一樣, 但呢間食店嘅獅子狗竟然又腍又冇味, 仲差過打邊爐滾左好耐嗰d, 一個字形容<劣>; 而配菜嘅酸菜反而不錯, 酸菜咸咸酸酸, 食到咁上下又食少少酸菜, 有醒胃同解辣嘅作用, 師傅覺得幾好; 芽菜就爽口, 如果連埋米線一齊食, 咁米線都會加番少少分; 而於鹵蛋同肉碎都冇咩特, 鹵蛋半隻都幾實, 而肉碎真係好碎, 好唔容易先食到少少, 一般啦! 凍檸茶都算大杯, 但茶味唔夠而且幾甜, 所以都係麻麻地!
總括黎講食物質素一般, 並無驚喜, 地方都算清潔乾淨, 服務態度就幾友善, 價錢同呢區嘅茶餐廳分別唔大, 小鍋米線一碗廿一, 每加一個餸就四塊錢, 加多杯凍飲就五雞, 埋單三十八元, 唔算抵食! 師傅喺度諗莫非間食店要襯番個名, 取其諧音"落腍", 所以d米線一放落去煮就要腍? 相信要喺呢區搵番間好食嘅米線店都幾難, 除非突然好想食米線而又願意接受呢種水準啦, 否則再黎機會不大, 笑臉絕對比唔到!