2020-09-20
星期日喺旺角一帶遊逛,無遊客嘅廟街果然變得無咁熱鬧。不過黑暗中嘅一點光🌟就係黃噹噹嘅「廟街玉子燒」。原來小店夜晚六點鐘先開,加上有唔少人等候多時,所以有段時間好熱鬧,人山人海👏;自不然等食物嘅時間亦耐咗。我哋愈等就愈肚餓,因為食物製作嘅過程一覽無遺,而且仲好鬼香🤤。除咗招牌玉子燒外,小店亦有賣多種香口鐵板小食,包括一口牛粒、魷魚鬚、雞軟骨同豬手等。價錢主要分大盒($70)同細盒($40),佢有得俾你雙併甚至三併,咁正正式式係一次過滿足幾個願望😁。喺高溫底下苦等半個鐘,終於有得食🙈!不過都明嘅,因為食物即叫即整,又咁多單。好彩店家都好識做,預備咗啲膠櫈畀我哋坐住等。流心芝士玉子燒($30),Wow呢個又真係幾好食喎😋。首先一拎上手就知啲餡料非常澎湃,上面有激多蟹籽、蟹柳、木魚碎同沙律醬,食落既惹味又多汁。老實講,流心芝士就唔太覺,但我另外加$10要嘅🐷豚肉餡就同🍳玉子好夾,味道因而變得更豐富。鐵板小食($40),一口牛粒拼雞軟骨,份量唔大,不過由於兩者都偏細粒,所以食起上嚟有好多粒,唔會兩啖就食哂。估唔到🐮牛粒牛味都幾重,但個別肥膏都幾多下;🐔而雞軟骨就好好嚼口。醬汁一開始食嘅時候覺得好
原來小店夜晚六點鐘先開,加上有唔少人等候多時,所以有段時間好熱鬧,人山人海👏;自不然等食物嘅時間亦耐咗。 我哋愈等就愈肚餓,因為食物製作嘅過程一覽無遺,而且仲好鬼香🤤。
總括嚟講,玉子燒確係值得一試嘅,因為真心好足料,兼且熱辣辣整起,好味道。不過想食就預定心理準備可能要等15-30分鐘不等,趕時間者/飢餓人士/唔捱得熱嘅港女免問,哈哈,講笑啫🤣。或者天寒地凍時食熱食更佳!