2014-07-27
日式放題食得多,但食來食去都係三文魚、吞拿魚,最正最正ge都只係有長腳蟹,但食過幾間,都係雲味多過蟹味,真係火都黎埋。所以,近期去親都係買購團,仲要任飲清酒那隻,貪佢平平地,又可以同班Friend吹下水,飲下酒,Gathering為主,都唔係好理D野食。誰不知,星期五那餐,將我所有對日式放題ge印象、概念完全打破!!!!事源,岩岩上兩個星期公司班手足收左Promotion Letter,個個靚仔靚女唔係升職、就人工加個dou,所以有份升職ge老闆同手足就提意去荔枝角食日本放題賀下佢,口賤ge我都即時彈左句:『唔係呀,賀下佢都只係日式放題,仲去到荔枝角咁遠,唔好玩啦,工廠區來架,老闆!!』老闆即時回我:『唔好唔正,我都唔食啦,衰仔。』當時心諗:我就睇你有幾正。點解最後完全拜服ge竟然係我。講多無謂,有圖有真相,睇相先!!一坐底見到里條眼仔轆轆ge金木鯛,再望望已經左邊嘴角上揚ge老闆,我知今晚要用半支『男山』來負荊請罪。講返條金木鯛,直係正到無譜,作為白身魚,佢ge鮮味,絕對比得上任何一和紅身魚。加上白身魚獨有ge彈性十足口感,真係好好味,但由於成廿幾人食兩條魚,我搏埋條命都只係搶得兩片
最正最正ge都只係有長腳蟹,
但食過幾間,都係雲味多過蟹味,真係火都黎埋。
所以,近期去親都係買購團,仲要任飲清酒那隻,
貪佢平平地,又可以同班Friend吹下水,飲下酒,
Gathering為主,都唔係好理D野食。
個個靚仔靚女唔係升職、就人工加個dou,
所以有份升職ge老闆同手足就提意去荔枝角食日本放題賀下佢,
老闆即時回我:『唔好唔正,我都唔食啦,衰仔。』
當時心諗:我就睇你有幾正。
點解最後完全拜服ge竟然係我。
講多無謂,有圖有真相,睇相先!! 一坐底見到里條眼仔轆轆ge金木鯛,再望望已經左邊嘴角上揚ge老闆,
我知今晚要用半支『男山』來負荊請罪。
加上白身魚獨有ge彈性十足口感,真係好好味,
但由於成廿幾人食兩條魚,我搏埋條命都只係搶得兩片,好彩師傅刀工大方,都總算過足口癮。 第二盤出場時間,成班兄弟ge反應係.................呆左加句咩來架,
里個時問就緊係『份契弟、搵老細』啦
經闆點化後先知,原來分別係飛魚、池魚、(方魚)弗魚刺身,
都係那句:由於餓鬼當道,我只係食到飛魚,
佢ge魚味好特殊,有小小腥,但偏偏幾岩我口味,清清地甜甜地,唔太濃味。
可能佢生前日日真係飛來飛去啦,口感仲勁過條金木鯛。 上圖哩條(立魚)條魚好食,好好食,但我食ge時候係用一種充滿敬意加內疚感去食的,
並奉勸所有膽小者、攜同16歲以下兒童光顧人士切勿點選,
因為條魚.................上到臺都仲郁緊,OMG。 根據老闆所講哩道係最後一道生ge菜式,
但經過那條仲曉郁ge(立魚)魚後,我ge味覺同腦袋已經只係話到俾我聽,
蝦係大隻ge鮮甜ge,貝類係爽口ge具野生貝類那種惹味ge,
完全出現味覺疲勞ge跡像。
還望其他openrice ge同路人,食過後我幫補足一下。 來到哩一刻終於有熟食,
哩條壽喜燒真係無得輸,除左觀塘間囍菜條盲糟外,
係香港我未食過燒完都仲咁滑ge魚,泊得住大酒樓d蒸魚,
一夾落去見到d魚油仲係keep到juice juice,
食落口d油香好味到不得了,但女生們食就真係跑足10k先幫到你羅(XP) 依家睇返相,心諗好彩哩餐唔係同我慶祝生日jer,
如果唔係,老闆叫我玩『吹蠟蠋』都似,諗起都一額汗。
當時見到Waiter捧住盤著晒火ge龍蝦放落我地張臺度,
成班友即時V嘩鬼叫,嘈到成個場以為我地見到鬼。
盤龍蝦落到臺都仲燒左成30幾秒,加上由龍蝦膏同芝士混合而成ge焗汁,
真係正到無輪,有半醉ge男同事係食晒d肉後,仲論殼論左成分鐘,現場各人為之則目。 緊接ge就係海鹽燒沙白,
中指咁長ge沙白,7成左右熟,
個殼仲裝住d唔知係湯定沙白汁,
一啖過連汁帶肉一齊食,
真係黃子華金句:Mavelous!! 哩舊成個樣成個回力標咁ge野呢,
據waiter講係燒吞拿魚絞,小弟真係無緣一嘗,
因為當個waiter講完“豐富骨膠原”五個大字,如狼似虎ge女同事們已經張佢肢解左,
可憐ge魚絞,係我尚未提箸之前...................已經唔存在lu。 金枝辱葉話過,「要猜到主子的心思並唔係有咩本事。」
Totally Agree~~~~
因為我今次真係唔知我老闆咩葫蘆賣咩藥,
竟然係尾段都仲有和牛做壓軸,
雖然唔肯定係邊一種和牛,但濃郁ge牛味、有咬口ge質感,
都已經食到成已經好飽ge嘩鬼都話要encore。 作為成餐飯ge尾聲,
以夕張蜜瓜加配雲呢拿雪糕,真係wonderful~~
對老闆ge安排真係服到五體投地,
仲要D菜道道新奇,道道驚喜,
哩900ml ge男山,抵我ge~~
PS: 據有份夾錢手足講,原來間放題原本只係百零二百蚊一位,但老闆俾我辣一辣,打去叫餐廳那邊開左張每人500~600ge菜單出來,仲要講到明一行23人要夠飽夠食,嚇到要夾錢那班死。好彩last moment,都闆叫佢地只係夾原價,其他佢包底,否則打鑊我。原來有時要食好野,辣一竦老闆,話唔定有意外收獲。