2018-05-11
今日生日,但屋企人要返工,所以就揀咗喺荃灣晚飯慶祝,方便啲啊嘛,而佢哋就一早book咗位,話帶我試吓大紅袍火鍋,本身我都係抱住火鍋咁普通嘅心態黎嘅,但上到去,氣派果然唔同,有別於普通嘅火鍋店,呢度環境十分高檔啊環境舒適,我哋book咗位嘅坐到卡位真係好闊落,除咗火鍋呢度仲係主打刺身嘅,所以一坐低,店員就為你倒上兩款豉油,一款係火鍋豉油,而令一款就係刺身豉油,非常講究醬料亦十分齊全,而且真係好乾淨衛生,慢慢調教醬汁,再order野食要特別講下呢度所有嘅用具亦十分講究,好似個筷子托咁,鴨仔外型,非常得意又實用火鍋前,我哋先叫咗個餐前小食,我揀咗個黃金鮮尤,皆因最近實在太流行黃金、鹹蛋黃嘅嘢食,呢度個黃金鮮尤,有驚喜,鹹蛋黃味濃郁,而且煮到起晒沙,鮮尤爽滑,上枱時熱辣辣,真係正火鍋我哋就選擇咗雙拼,一個揀咗大紅袍麻辣鍋,另一個就係芫荽皮蛋湯,芫荽湯底10分健康,而且味道清甜,而麻辣鍋,我哋揀咗小辣,佢麻香十足,唔會得個辣字,確係不錯嘢食方面呢,基本上種類都係同平時嘅差唔多,當然啦,呢度高檔好多,而且有啲都幾有特色架,好似響鈴咁,佢呢款紫菜響鈴,估唔到有幾夾喎,響鈴無油益味,食完都唔覺太油膩而
而鬼馬蝦滑,估唔到油炸鬼打邊爐都幾好食個喎
打邊爐食四寶丸是常識吧,有齊手打牛丸、豬肉丸、錂魚丸同埋墨魚丸,每人每樣試少少,夠哂
我係一個非常鍾意食餃子嘅人,所以每次打邊爐都會帶好多嘅雲吞、餃子,呢度個招牌三併餃就啱晒我啦,入面有招牌嘅黑松露蟹肉餃、鮮蝦雲吞同埋韭菜餃,各有特色好好味
食火鍋又點少得牛肉啊,呢度有個大紅袍牛王拼盤,即刻滿足晒我哋所有人嘅願望,淨係肥牛都有三款,分別係安格斯牛肉、日本和牛同埋香港嘅手切肥牛,仲有牛肉粒同埋牛脷粒,全部質感都有啲唔同,但樣樣都好好味,好有牛肉味,係必食之選
今餐生日飯真係食得好開心,的確價錢係貴少少,但以咁嘅環境、食物質素、服務等等,都好值得試,況且生日飯喎,梗係要慢慢食、慢慢傾,一次半次食好啲,又有咩所謂喎