2020-03-09 675 瀏覽
與好友港島郊遊後回到筲箕灣,已經下午茶差唔多完結,先食野後再到呢間烘焙店買古早蛋糕,古早蛋糕在我理解就係無忌廉清蛋糕,呢排突然很人氣,開了很多專賣這種蛋糕的店去到門口已有一條小人龍,店內面積小,只有玻璃分割出來的收銀切榚區,玻璃上貼上每半小時出爐的味道,等5分鐘店員就放入店,呢間可以買半個,呢樣幾好,因為我多心想試多幾隻味都得,不過6點半呢轉只有原味,我買了半個就出店行半小時,7點(有原味、芝士、伯爵茶)再去買喜歡的伯爵茶味!黃色紙盒包裝簡單,外加一個膠袋更穩妥,蛋榚有牛油紙包裹,無比水氣沾濕!原味($30/半個)啡皮黃心,蛋榚鬆軟有彈性,回彈力夠,水份夠唔會乾,喜歡食到蛋味濃,而且甜味不太濃,好味伯爵茶($35/半個)啡皮啡心,蛋榚鬆軟有彈性,回彈力夠,水份夠唔會乾,味道唔太甜,不過伯爵茶味唔夠香,主題味道唔夠強,有點失望蛋榚幾好,店員有禮斯文,買蛋糕順暢,不過只收現金唔夠方便,若有八達通比錢會就好了🤑(希望有機會試到抹茶🍵味)古早味蛋糕

原味(半個)

伯爵茶味(半個)

古早味蛋糕
2020-03-04
5 分鐘 (外賣自取)
$65 (宵夜)
原味(半個)