2018-06-02
滷肉飯、牛肉麵等台灣銅板美食隨處可見,反而我最心心念念既熱炒店就未曾聽聞,今晚就黎到主打台灣料理既圓山一探虛實。受本地台菜一致地平價快食既刻板印象影響,上樓後驚見幾十圍食客笑語盈盈,好有高檔酒樓既氣派,頓時有種耳目一新既感覺。晚市茗茶$16/位,另附前菜蒜蓉青瓜,以此裝潢黎講收費合理。一早鎖定左價錢相宜既自選四道風味菜套餐 ($328),自選款式足足有三十九款,仲可以選擇加錢升級至另外十一款高級菜式,單單從中揀四款已經花多眼亂,完全唔需要睇散叫menu。三杯雞原煲開蓋後白煙裊裊、香氣四溢。 除左醬油、麻油之外,雞件有好濃郁既九層塔香味,帶甜既醬汁加埋鑊氣帶來既焦香,十分惹味。 用料亦幾有誠意,煲仔內有足半隻雞,肉質嫩滑有彈性,調味亦唔會太重,食到雞肉既鮮味。阿里山桂竹筍如果食過當造既台灣筍就知道返唔到轉頭,簡單白烚切開已經係一道名品。 基於情意結而叫既一道菜,當然同心目中既極品不可比擬,但幼嫩既阿里山桂竹筍同樣爽脆清甜,完全冇草青味或罐頭筍既怪味。配五花肉條同辣椒絲同炒,帶後勁既辣度、肥肉既甘香同竹筍既清爽相輔相成,的確好有鄉村料理既風味,忍唔住叫多碗白飯($14)撈汁食。脆皮大腸本來
本來對大腸幾反感,估唔到直切再將外皮燒得香脆既做法,竟然食落同我最愛既乳豬差唔多。 外皮薄而金黃酥脆、內裡彈牙甘香,雖然連住肥膏,但咀嚼下只覺肉鮮味而不覺油膩。
自古膏肉兩難全,放眼一片奪目既橙紅,估唔到肉質可以咁扎實鮮甜。 雖然冇破開蟹殻,花雕香味依然深入每一絲蟹肉,餘味清新帶甜。
阿姐全程笑容滿面、招呼周到,除左樂意介紹菜式之外,短短一餐飯都為我地換左三次碟。 用餐途中可以話係呆望電視陷入左劇情之中,阿姐輕手輕腳、神不知鬼不覺既情況下幫我地上菜、執拾,感覺好貼心。
難得佔地咁廣既餐館都俾到我一種家庭式既溫暖感覺,下次要帶阿媽黎食先得。