2015-02-24
係大圍工作完周圍覓食時, 約12:20路過古朴年代時佢岩岩開門,記得之前睇食評話過早期佢未開鋪出面己經有人排隊,所以決定入去試下佢既下lunch set係咪真係咁好味 可能熱潮己退, 加上當日係星期三, 所以無人排隊,我第一個入去, 陸續都有人入黎, 約12:30 lunch hour時段開始有人潮,好快就坐滿哂當日唔係太餓, 想食D無咁heavy既野, 所以叫左set A 三文魚奄烈併法蘭克福腸 ($60),條腸就唔多講啦, 現成買返黎既腸煎幾煎唔慌難食得去邊,至於個三文魚奄烈就真係唔係太得,雖然煙三文魚既份量都夠, 但真係太咸, 最後都係放棄左三文魚,食哂啲蛋算 跟餐附送蜂蜜綠茶我個人就覺得幾難飲, 實在太苦澀,飲水好過! 順便講下, 我幾個月前都有黎過, 叫o左下圖既食物,我都唔記得個餐叫咩名, 下午茶黎架,等左15 mins左右,蒜蓉包比較硬, D炸野岩岩炸起都唔錯, 無油溢味,我加左錢叫左杯芒果蜜桃沙冰, 幾好飲,不過我印象中個餐差唔多成100, 好唔抵!同埋不得不抱怨一下佢地既職員, 佢D職員比較young,先旨聲明我唔係歧視D後生, 但有D可能真係無咩經驗所以轉數唔太
記得之前睇食評話過早期佢未開鋪出面己經有人排隊,
所以決定入去試下佢既下lunch set係咪真係咁好味
可能熱潮己退, 加上當日係星期三, 所以無人排隊,
我第一個入去, 陸續都有人入黎,
當日唔係太餓, 想食D無咁heavy既野,
所以叫左set A 三文魚奄烈併法蘭克福腸 ($60),
至於個三文魚奄烈就真係唔係太得,
跟餐附送蜂蜜綠茶我個人就覺得幾難飲, 實在太苦澀,
飲水好過!
順便講下, 我幾個月前都有黎過, 叫o左下圖既食物, 我都唔記得個餐叫咩名, 下午茶黎架,
等左15 mins左右,
蒜蓉包比較硬, D炸野岩岩炸起都唔錯, 無油溢味,
我加左錢叫左杯芒果蜜桃沙冰, 幾好飲,
不過我印象中個餐差唔多成100, 好唔抵!
同埋不得不抱怨一下佢地既職員, 佢D職員比較young,
先旨聲明我唔係歧視D後生, 但有D可能真係無咩經驗所以轉數唔太快,
話說我果日係下午差唔多六點入去, 個場就無乜客,好多空位,
當日我單拖入去, 可能個職員以為我會坐勁耐,
驚我阻住佢地, 晚飯時間其他客無位坐
佢就安排我搭枱, 其實搭枱我ok無問題,
佢當時安排我坐下圖粉紅色筆指住入面張枱, 其實當時己經有客坐係外面張枱開緊餐,
兩張枱又痴埋一齊鬼死咁貼, 無可能叫個職員推開D人地張枱架嘛,
如果掉返轉人地坐入面我坐出就唔同啲姐,
我咪照直同個職員講話自己好快食完就走,
咁多位唔坐係要坐人地隔離我驚人地介意同覺得奇怪,
個職員聽到之後好似想走去問個客 ,
另一位男職員聽到都勁驚訝, 即刻過黎叫我坐後面既兩人枱.....
同埋可能人唔多, 職員掛住自己傾計, 都幾大聲,
D客叫餐都無人理..... 員工態度真係有待改善
overall,如果想同班fd係一個特色既環境下gathering,
古朴年代咖啡.酒館都幾岩, 起碼唔怕嘈到隔離枱, 佢D音樂都開得幾大聲,
但對佢D野食唔好期望咁高
題外話/補充資料:
想要食物質素好少少, 又可以影下食物相, 建議去過多一兩條街既屋子咖啡