2020-03-06 72 瀏覽
今日近近地同朋友嚟太子覓食,行下行下見到間裝修同佈置都古色古香既餐廳,由餐廳門口已經感受到入面既獨有氛圍,最特別係門口掛住兩間餐廳既名牌。一入正門就彷似置身於歐洲小鎮既唐人餐館,有着濃烈既中華文化色彩,亦有暗紅既燈光襯托住傳統紅燈籠同中式椅子,不得不提既係尼間餐廳仲有個小型卡啦ok既地方,比客人揸咪唱k,好有feel。餐廳同時供應中餐同西餐,由於我同朋友都唔太肚餓,所以淨係叫咗一碟醉雞同兩碗中式地道湯餃share。秘製醉雞(例牌)($78)餐廳有三款雞選擇,分別係葱油雞,醉雞同口水雞,店員推薦我地食醉雞,話唔少客人都會點。一上菜已經有陣陣既酒味,食落酒香味濃郁之餘但亦唔會搶走咗雞味,果然唔錯!例牌份量唔會太多,兩個人食啱啱好。除咗必食之選同小食外,仲有唔同既餃子配搭,可以選擇兩款一共八隻,啱哂想試唔同餃子款式既人!鴛鴦戲水(8隻)(小辣)($40)朋友叫咗韮菜豬肉餃配雲耳椰菜豬肉餃,本身我唔太食得辣,不過呢碗小辣我都接受到,帶麻香多過辣味,係不錯既選擇。餃子餡料好足,而個人最中意就係韮菜豬肉餃既回香。湯餃(8隻)(唔辣)($40)我就叫咗清湯韮菜豬肉餃配白菜豬肉餃,個人尼講會比較鐘意小

秘製醉雞(例牌)($78)
秘製醉雞(例牌)

鴛鴦戲水(8隻)(小辣)($40)
鴛鴦戲水(8隻)

鴛鴦戲水(8隻)

湯餃(8隻)(唔辣)($40)
我就叫咗清湯韮菜豬肉餃配白菜豬肉餃,個人尼講會比較鐘意小辣既味道,不過中意清淡既朋友亦可以選擇清湯作為湯底。
湯餃(8隻)