2015-01-26 1207 瀏覽
聽聞近期禮頓道開咗好多好評嘅小店,見噤啱要出銅鑼灣做野,一於去逐間試試!今次睇中咗主打比利時甜品嘅Waffills,其實喺遠處都已經見到人龍,睇嚟大家都係同我一樣,聞風覓食小店內得5張檯,所以客人流量較慢,唯有慢慢等,同時都可以專心睇睇有咩啱心水,原來小店並唔得淨買甜品,仲有啲小食,不過我本身食飽先嚟,所以同小食無緣喇!甜品喺3種窩夫加個人口味,自由配搭!今次我選擇咗布魯塞爾窩夫,原因係怕列日窩夫太干同蘋果甜心窩夫太濟!口味方面要咗雲呢拿雪糕 + 朱古力醬,雪糕就選擇咗比利時出品,其實仲有維記雪糕比我選擇嘅,但一場嚟到就試下佢地嘅主打啦!但要留意要比利時雪糕係比維記雪糕貴十幾蚊嫁等嘅期間有留意到店內裝修,都幾有特色,但唔知係燈太多定廚房通風裝置有問題,愈坐愈熱同焗,有啲辛苦等咗15分鐘,甜品上檯喇金黃色嘅外表,睇得出唔係翻炸或翻整!但雪糕已經溶溶地,令人擔心會唔會食到一半溶晒!切落去嘅第一下就感覺到個窩夫有幾噤鬆脆好似唔駛用力就可以切開,鋪面嘅糖霜食落有小小小小甜,朱古力醬真係好普通,仲有啲水汪汪添!一食落口,我就明白點解切落去個時噤鬆脆喇,原來係個漿開得好薄,而每個窩夫都唔係用得多漿

白色貴族布魯塞爾窩夫
等咗15分鐘,甜品上檯喇
白色貴族布魯塞爾窩夫
切落去嘅第一下就感覺到個窩夫有幾噤鬆脆
好似唔駛用力就可以切開,鋪面嘅糖霜食落有小小小小甜,朱古力醬真係好普通,仲有啲水汪汪添!一食落口,我就明白點解切落去個時噤鬆脆喇,原來係個漿開得好薄,而每個窩夫都唔係用得多漿,換句說話即係食完好似無食!
其實幾好食
不過真係太薄喇,唔通比利時嘅甜品就係噤?個雪糕真係有啲失望,食得出係有小小滑,但要額外加錢轉就唔駛諗囉

普遍嚟講,我都會俾多次機會下次試另一款,下次希望可以試試列日窩夫系列,希望唔會失望啦!
2015-01-10
25 分鐘 (堂食)