2013-02-24 11 瀏覽
今日放工出太子,經過洗衣街,發現關了門差不多兩個月食星馬菜嘅店舖〝馬拉盞〞,已經轉開了一間新麵店 - 〝碰碰麵撈麵專門店 〞我感覺餸料其實都係車仔麵,不過環境比較高級啲,但係款式並唔係想像咁多選擇,希望貴精不貴多啦!而湯底有兩款選擇 - 海鮮湯或楜椒豬骨湯;唔喜愛湯麵,亦可轉揀為撈麵。車仔麵每碗祇包括一款餸,貪心的我祇可另加錢每款6元嚟加餸。今晚我揀了魚皮餃、靈芝茹及魚肉春卷,配蝦子麵及楜椒豬骨湯,(每款均已配有蜜糖豆、木耳、芽菜、新鮮栗米、豆卜等)。配料嘅味道大至上都唔錯,不過個別餸料仍有改善空間,好似魚皮餃,體積比出面其他的麵舖細小,味道過得去,不過食唔到好似其他潮洲魚餃般咁有肉汁,有啲落左過多生粉,似食肉膠。魚肉春卷有濃香嘅香料味,好似係五香粉,不過入面嘅魚槳比較薄,而外面嘅腐皮表層炸得過火,雖然很香脆,但食落有啲乾硬,比不上南記粉麵嘅蝦肉春卷般咁有肉汁。佢哋嘅蝦子生麵同其他出面麵店唔同,比較圓及粗身,長時間浸在湯中都唔會容易軟身,食落煙勤有啲似日本拉麵,不過麵身中蝦子落得比較小,食唔到蝦子味;另因個人喜好,本人食湯麵比較喜愛幼身麵,所以呢款粗身蝦子麵並不我最喜愛,不過都可以接受
車仔麵每碗祇包括一款餸,貪心的我祇可另加錢每款6元嚟加餸。

佢哋嘅蝦子生麵同其他出面麵店唔同,比較圓及粗身,長時間浸在湯中都唔會容易軟身,食落煙勤有啲似日本拉麵,不過麵身中蝦子落得比較小,食唔到蝦子味;另因個人喜好,本人食湯麵比較喜愛幼身麵,所以呢款粗身蝦子麵並不我最喜愛,不過都可以接受。而楜椒豬骨湯反而有驚喜,喝一口湯,有很重嘅楜椒味,而湯亦很鮮甜,很足料,喝下成身暖哂,很適合寒冷冬天。

洛神花茶也很可口,不太甜,如果洛神花加多的濃味點更加好。
每張枱上都放上兩樽分別係哋自家製嘅辣蝦粉及辣菜甫,加在麵上,格外香辣及惹味。
題外話/補充資料: 如果唔喜歡食麵,都有飯食供應如咖喱或海南雞飯等。
2013-02-21