2021-02-09
疫情之下晚市堂食仍然被禁至年初六,諗起又要煮真係有啲煩厭。路經黃竹坑Pizza Express見到有新春套餐可以外賣,靈機一閃索性買外賣返屋企當團年飯算了。雖然呢間分店唔係鬧市中,但平時都不乏客人幫襯,禁堂食之下,同樣不停有order叫外賣,侍應忙過不停,外賣員也絡繹不絕。新春套餐有不同組合選擇,二至三人、四至五人,多至二十幾人也有。我們選了二至三人組合(包括一個自選薄餅、一個主菜、青菜沙律和焗麵包仔配朱古力榛子醬),另外我們還加了兩款單點回家慢慢嘆。我們自選了牛肝菌西班牙腸薄餅,為咗薄餅更香軟、更有滿足嘅感覺,我哋升級咗雙倍粉糰嘅餅底。第一次食有牛肝菌配料嘅薄餅,又幾有新鮮感,菌味好出。西班牙腸焗到脆脆地、鹹鹹地。其他配料還有鹹香味重嘅帕爾馬火腿、火箭菜、白汁和幾款不同嘅芝士,另外仲配有黒醋醬,這醋醬可令薄餅不至太膩。為了避免薄餅包裝後配料壓到變形,餐廳將帕爾馬芝士、火箭菜和黑醋醬分開裝盒,待客人回家後才放回餅面,這樣做法可見到餐廳嘅細心安排,比讚👍。主菜選了意式燉海鮮湯。曾經懷疑點解湯都可以做主菜,原來湯中嘅海鮮很豐富,有帶子、青口、大蝦、八爪魚仔... 還有黃車厘茄、洋蔥、羅勒等
主菜選了意式燉海鮮湯。曾經懷疑點解湯都可以做主菜,原來湯中嘅海鮮很豐富,有帶子、青口、大蝦、八爪魚仔... 還有黃車厘茄、洋蔥、羅勒等蔬菜。隨湯更有兩大個蒜蓉麵包。湯底濃郁,還微微嚐到白酒和蒜香味添,非常鮮甜可口。
套餐沙律菜好新鮮,份量比想像中多。
焗麵包仔有質感,沾上朱古力榛子醬好好味。
除了套餐,還點了軟心芝士帕爾馬火腿烤蜜桃拼盤和烤雞翼。
烤蜜桃嘅甜甜酸酸可以中和火腿嘅鹹香味,混埋香草汁一齊食更加美味。帕爾馬火腿的份量非常多,沙律菜同樣好新鮮。
烤雞翼焗得好香口,而且好juicy。
驚喜的是有一張$50 優惠券送,可以留返下次消費用👍
今年2021呢個另類團年飯既特別又方便,最重要嘅係又好味😋又有意外驚喜👻!