2010-06-22
難得男友主動「獻計」話想食我覺得聽落「好佬」的潤牛麵,從未試過係深水埗食野既我又豈能不奉陪到底呢?揸車話咁快黎到福榮街,除左見到有好多警察係度抄牌之外我仲發現原來維記有成三間鋪咁犀利,有兩間既門口仲有人龍,心諗大熱天時係深水埗都有咁多人願意熱住等,莫非真係人間美味?泊好車後我們立即去到「元祖」店排隊,我問點解唔去無人排個間,噢,原來個間無冷氣供應的,難怪難怪。我地排隊既位置啱啱係間便利店出面,好多人出出入入攪到我覺得唔好意思,好似阻住人地做生意咁好彩條人龍去得好怏,大若10分鐘左右就有位。維記原來無提供ABC或常餐架,我地叫左凍奶茶、咖央多同潤牛麵。食物好快到,阿嬸面對咁多客人咁多單都不慌不忙,見我地兩個人卻只叫一個麵亦無up sell 我地叫多d野,而且醒目遞多一隻碗,整體感覺無澳牛咁催迫,唔錯唔錯。地方尚算乾淨企理,奶茶夠茶味之餘唔會太苦澀而且有奶香。咖央多就有d失望,火喉是控制得唔錯既,兩面都有焦香,不過一咬落去好糊口,無椰香味,麻麻地。「名物」潤牛麵終於黎喇,成個碗邊掛住個d豬潤既物質,感覺好似好堅,我細個都成日食豬潤飯既,所以我接受得到只不過當知道膽固醇含量強勁加上以家無咩地
「名物」潤牛麵終於黎喇,成個碗邊掛住個d豬潤既物質,感覺好似好堅,我細個都成日食豬潤飯既,所以我接受得到只不過當知道膽固醇含量強勁加上以家無咩地方食到已經多年無食。個湯食得出幾濃的薑味,豬潤無怪味應該係處理得宜加上薑用得重手既關係。豬肉片個樣已經煮到無咩顏色,亦都無咩食味,麵身方面我覺得可以硬番少少。
整體黎講欣賞維記多年用心做好自己耍家的食物,專注而唯一的精神係現今講求新穎有變化的市場已經好難持守,難得維記做得到之餘以呢個社區的群眾亦支持,這例子實在給予整個世代一種無形的鼓舞,加油。