一向只賣炸豬扒等炸物嘅吉豚屋,好似推出咗新菜式,行過見唔係咁多人等位,於是攞個籌等位。等咗十分鐘入去入坐底,點咗鐡板生姜汁豬扒定食,吉列豬柳泡菜鍋烏冬定食,由於兩個定食都係熱氣嘢,順帶order兩杯跟餐清熱推介熱菊花蜜特飲。菊花蜜特飲浮住一朵菊花,我呷了一啖,唉﹗伏已中,今次真係大整蠱,竟然係柑桔檸檬味(我對柑桔有抗拒),呢杯所謂菊花蜜,我跟本諗唔到同菊花扯上什麼關係,除咗浮面嗰朵菊花外,完全冇菊花味,似乎求其將柑桔檸檬蜜加朵菊花,就當作多款飲品濫竽充數;既然係咁,點解唔乾脆取名做柑桔檸檬菊花蜜呢?!至少畀人感覺抵飲尐;為咗唔好浪費,結果我女女要挨義氣哽埋我嗰杯菊花蜜特飲。我明白呢尐純粹個人喜好問題,事實上係貨不對辦嘛,餐廳方面係咪應該要有明確嘅商品說明呢﹗鐡板生姜汁豬扒定食,配椰菜絲同豚肉湯,豬扒上面仲有一pat日式沙律醬,豚肉湯好足料,味噌湯底加有好多蔬菜同豚肉,味噌湯滲有肉香加上紅蘿蔔嘅甜味,味道層次豐富,可惜唔夠熱,扣晒分;姜汁豬扒肉質好焾好滑,日式沙律醬配椰菜絲係perfect match,配姜汁豬扒就。。。,可能鐡板關係,沙律醬焮到熱晒,食落有尐失真,如果碟上效果會好尐。

菊花蜜特飲(熱)
豚肉湯
鐡板生姜汁豬扒定食
2015-04-12
10 分鐘 (堂食)