餐廳: 德昌魚蛋粉
資訊:

2009-12-14 16 瀏覽
呢日又來到九龍城,到了晚飯時候,想起上次來到呢頭,見德昌門口排滿人龍,好奇心起,特地入去試試。坐低之後,連隨叫了兩碗招牌魚蛋河同太座一人一晼,再另加一碟油菜添。這裡的魚蛋粉都幾大碗,魚蛋魚片的份量都算幾多,油菜都係一樣,夠晒大碟。不過講到味道,雖然d魚蛋都有少少彈牙,魚片都有d鮮甜味,都係唔覺d魚蛋粉真係咁好味,好味到要有人龍挑隊入來吃喎。反而呢度的自製辣椒醬就真係幾勁,我只係落了一些落碗粉度,辣到自己眼淚、鼻水一齊來,而且髮尾仲冒晒汗浸浸涼添。假如將呢度的魚蛋粉同筲箕灣間名店比,我就覺得那裡的魚蛋粉正得多,比呢度值得一去再去啦。

未落辣椒油的魚蛋河
落了辣椒油的魚蛋河