2018-03-09
本來去到尖沙咀想食「北京填鴨」,但因為時間關係,見到附近呢間餐廳,廣告相入面2碗牛腩好大件,睇個價錢都60-75 ,見到個名咁有霸氣,便打算試下!!入到去,諗住試下最出名崩沙腩,點知原來買哂。都唔緊要,就試下佢個招牌牛腩飯,牛丸麵,4隻鷄翼。本來一心期待,點知碗野來到我眼前,成碗都是4「大」件的白蘿蔔,但牛腩只有「三細片」,個心即刻碎哂。心諗:究竟是俾$60是食大蘿蔔或是牛腩呢!我冇理由搵老闆俾多幾塊牛腩。都唔緊要,$60一碗,可能佢d牛腩真係好味先到得3塊。即管試下,根本同香港仔魚蛋既牛腩質素一樣,起碼比呢間再多幾塊牛腩。食完牛腩,得返一大碗蘿蔔,食完都仲好肚餓,仲要有背脊骨落嘅感覺。我知道尖沙嘴食野要計埋鋪租,但係俾$60去食主菜蘿蔔多個牛腩既飯,點都食唔落,我寧願俾$300幾蚊去食點皮鴨都仲開心d。之後search Openrice, 睇返呢間野嘅comment ,原來不只是我一個人中伏,還有很多食家中伏。呢個教訓我下次試新野,要去OpenRice睇一次先。