2009-10-05 7 瀏覽
之前係沙田見過有呢間餐廳,但最後比日本野吸引左無試到…見係屯門新開左間,又唔洗等好耐位,所以試下。等位時望到有二人餐,所以坐低之後,好快就落左order。二人餐係由:兩客湯、一個二選一既小食、兩個四或五選二既主食、兩杯凍或熱飲,所組成。今晚有兩個二人餐供選擇,一個$168,一個$208,兩個分別在於係唔係蘇皮湯,有無龍蝦汁食品既選擇同埋選擇到單叫比較貴既野食。主食方面有2mm薄既pizza、意大利粉、石頭鍋飯、沙律等選擇。另外,餐湯加蘇皮另加$8,凍飲另加$2,加一服務費。因為知道呢間係意粉屋旗下餐廳,所以知道最愛既龍蝦汁食品都不外如是,唔需要點試。所以對比完兩個餐,都係$168合心水d。餐湯 - 意大利菜湯 (無蘇皮):無驚喜,穩陣之作。但裡面有零碎既條狀意粉,比我有不安既感覺…究竟係d湯用過黎淥意粉丫?定係跌左d意粉落d湯到?又或者係想扮正宗既羅宋湯 / 什菜湯甘,裡面有粉食?如果係甘,唔該用返 ”正宗” 既貝殼粉,唔好用零碎意粉甘嚇人同慳皮。 小食 - 燒牛舌併蒜蓉包:燒牛舌救命!未食過牛舌既朋友千祈唔好係度付出你既第一次,因為呢度既牛舌真係得個樣係牛舌,但個味道會令你對牛舌呢樣

小食 - 燒牛舌併蒜蓉包:燒牛舌救命
!未食過牛舌既朋友千祈唔好係度付出你既第一次,因為呢度既牛舌真係得個樣係牛舌,但個味道會令你對牛舌呢樣食物產生誤會、恐懼、甚至厭惡既感覺
!因為牛舌好咸,食入口只有食緊”肉”既感覺,但至於係咩”肉”呢,如果你係被蒙住眼的話,相信單憑味覺同口感,你係分別唔到的。至於蒜蓉包,唔鬆脆、唔甘香,但用黎點意大利菜湯食,ok la。

主食1 - 肉醬意大利粉(牛肉):無驚喜,穩陣之作。略嫌牛肉有d ”鞋”,醬汁唔夠多,汁既份量只剛剛好夠薄薄的均雲沾上意粉而已。

主食2 - 蕃茄咖哩一口豬石頭鍋飯:份量適中,飯係珍珠米。本來以為好似鴛鴦飯甘,d汁一樣一半,但事實係咖哩汁加左蕃茄粒…感覺怪異。加上咖哩汁同飯既份量比例差好遠,d咖哩汁只沾到白飯面,可以用激孤寒黎形容
!連d一口豬都沾唔到咩汁…但都好既,d一口豬唔會比咖哩汁”浸” 到淋晒囉,仲好脆身…不過d一口豬既肉質好奇怪,又係單憑味覺同口感,分別唔到係咩”肉” …話就話豬肉,但質感似雞肉,應該用過梳打粉醃制過,所以會甘奇怪…一句到尾,呢個石頭鍋飯既優點係,好夠熱!

餐飲 - 凍檸茶 & 凍奶茶:同意粉屋一樣用兩支一黑一白既幼飲管,自己加糖漿。

總括而言,唔計價錢,只計食物既味道的話,唔想等得耐,同只求食得飽,同想食西式野,可以一試。但整體黎計,唔抵食,唔值。如果係要試,唯有話,見附近既板長等得耐,又唔想食附近既Bistro Delifrance,而又知道Spaghetti House會多人等位,再加上你係超餓就暈,所以食呢間。否則,可以行遠d食過第二樣,又或者去返Spaghetti House等位好過la~~ 再唔係,兩個月後再去,望佢會有進步。

但話雖如此,都有一樣野值得讚既
,就係有一位長直髮,大眼睛,應該係middle grade既女侍應非常敬業樂業,好有禮貌,好主動同energetic,又有笑容,仲識得從客人角度出發,如果你係5星酒店,當然常見,但如果係per head食百幾蚊,仲要係星期日晚市;確係屯門區非常難得的好侍應,亦係同行既好傍樣。但因為該名女侍應無serve過我地,所以唔知叫咩名,因而將成為我地下次再食多一次既唯一原因,不過唔會係短期內囉。

意大利菜湯 + 燒牛舌
燒牛舌近鏡
石頭鍋飯 - 咖哩汁就係眼見甘多~~
2009-10-04