2021-01-21 881 瀏覽
最近深水埗開咗好多「文青」cafe☕,啱晒同朋友去傾計、打卡,而每間cafe都會有啲gimmick嘢,就好似呢間一草一木咁,有月球🌕同「無常」駐守😹搞到我都心思思想黎~上網睇過,呢間係一個占卜師同朋友一齊開嘅cafe,所以舖頭入面有啲塔羅、晶石等等嘅嘢,而佢地亦都會點著啲鼠尾草同聖木,比食客一個輕鬆舒適嘅環境👍🏻人多嘅話就會有規定用餐時間⏱,如果無咩人,坐多陣都可以~👆🏻有咖啡☕亦有啲咖啡嘅特飲👇🏻啱晒咖啡迷~唔飲咖啡嘅朋友都唔洗擔心,呢度都有茶飲架👇🏻仲有個一草一木特調🍹寫住飲完就會身心舒暢😹除咗飲,當然唔少得食啦🍴呢度主要賣啲輕食,👆🏻有幾款bagel🥯、鬆餅,👇🏻仲有四款甜品🍰🥧👇🏻特登黎食嘅「無常」黑芝麻芝士蛋糕🍰 無常嘅意思係每樣嘢每分每秒都唔同緊,無嘢係永遠唔變嘅~所以個蛋糕就設計成六層,由白🤍漸變到黑🖤賣相真係夠晒分!食落係比較軟身,芝士味都幾出,而黑芝麻就無想像中咁濃~最濃就係用啲原粒黑芝麻整嘅餅底😆另外朋友亦叫咗個鬆餅👇🏻,佢話唔夠脆,因為正常鬆餅都暖暖地同外脆內軟😹所以呢個相對比較普通~👇🏻而mocha都唔錯,有濃濃咖啡味亦有朱古力味👍🏻呢度啲咖啡可以揀nutty或

👆🏻有咖啡☕亦有啲咖啡嘅特飲👇🏻啱晒咖啡迷~

無常

另外朋友亦叫咗個鬆餅👇🏻,佢話唔夠脆,因為正常鬆餅都暖暖地同外脆內軟😹所以呢個相對比較普通~👇🏻而mocha都唔錯,有濃濃咖啡味亦有朱古力味👍🏻呢度啲咖啡可以揀nutty或者fruity,我地揀咗nutty,就比較重果仁味~
2021-01-15
無常