2010-09-04
訂了七點鐘,去做人很少, 去到七點半咁尚下,才多番些人待應禮貌很好, 很樂意介紹食物, 亦不hard sell 茶只有一種是六安, 同我以前飲過的六安茶差好遠, 開盅原來是茶包, 可惜! 初時以為是茶葉還很高興, 因為好耐冇飲過六安茶三個人點了:蟹黃小籠包 $62/6'韭王鍋貼 $36/6粉蒸排骨 $38尖椒皮蛋 $38清炒津白 $38醉雞 $58小籠包 : 肉汁是有的但相比起金滿庭 , 無論肉和汁都是較少左D D; 外皮做得 and 包得幾好 韭王鍋貼 : 韭王味食左都唔多覺, 是否因為韭王貴過韭菜, 所以咁慳家, 入面的肉醃味適中, 不會過重粉蒸排骨 : 賣相唔靚, 最底層是薯仔, 排骨醃味較啖口, 外面被糯米包住蒸, 漏' 左D ; 如果唔係食過這個菜, 個肚或會有空間order 其他款式尖椒皮蛋 : 雖然是尖椒, 但只要避開辣椒的 '籽'' , 辣椒油的辣度其實小兒科而已, 皮蛋本身雖未致糖心但也不苦, ok 啦清炒津白 : 雖然寫住清炒, 但入口鹽份有番咁尚下醉雞 : 紹興酒很濃, 加上人參, 令到雞味帶少少苦, 但最差是用雞肶肉, 因為好''鞋'' 口 食完晒,
待應禮貌很好, 很樂意介紹食物, 亦不hard sell
三個人點了:
蟹黃小籠包 $62/6
'韭王鍋貼 $36/6
粉蒸排骨 $38
尖椒皮蛋 $38
清炒津白 $38
醉雞 $58
清炒津白 : 雖然寫住清炒, 但入口鹽份有番咁尚下
食完晒, 才發覺佢地醃肉的調味份量是較輕手, 是否喜歡真是見人見智啦, 相反津白的鹽味如果減番d 會較合我口味 (因為我不喜歡過咸的送菜), 但排骨可以醃番重味少少
送了一張COUPON 食滿300減 100