2020-05-07 619 瀏覽
自從佢搬離元朗,就無再幫襯過。適逢經Openrice訂座有折,就決定同朋友一試。好鍾意佢呢個茶,感覺好滋補。羊腩一上桌就聞到羊膻味,如果唔喜歡的朋友可能要留意一下。羊腩外皮酥脆唔油,配上孜然嘅羊腩雖然帶膻味,但我好喜歡。腩部肥瘦勻稱,唔會太油膩。重口味嘅朋友亦可以點啲辣椒豉油食。秋葵本身已經炸過,所以好脆口,唔使擔心會食到滑潺潺嘅黏液。蛋黄均勻地包裹住秋葵,每口都有咸香,十分邪惡。整體比較普通,奶油同娃娃菜比較割裂。而且只有口感,但無奶油香,較為遜色。醬汁味道好正,有啲燒汁味,但又帶甜味,配埋大大隻嘅蝦球,食得好過癮。全晚嘅主角!嗌左珍寶份量、普通魚同走辣。魚肉嫩滑,乾淨無泥味,每片魚肉都大大塊,唔會散修修 。而且珍寶份量真係好大,我地四個人食都十分滿足,可能因為個底嘅薯份都好大盆(?)美中不足嘅係我老婆唔食辣,所以嗌左走辣,根據個人經驗,我認為小辣係最好食。另外其實仲食左螞蟻上樹同丁香手撕雞,不過唔記得影相,都係不錯嘅菜式。整體水準仍保持水準之上,比元朗店更好,推薦大家趁有折期間幫襯😂(雖然折完都未去到好平)

好鍾意佢呢個茶,感覺好滋補。
孜然香酥羊腩

黃金翡翠