呢一日草根姐妹帶埋爸媽一齊去中環食炸雞,之前好hit嘅*Sodam Chicken*草根都係第一次食。中環分店樓高2層,當晚去到都幾多人,好彩full house之下等左10分鍾就有位不過其實餐廳唔多位,我地被安排去2樓坐。咁岩第一層有班人搞gathering,差d連條都行唔過睇完餐牌決定叫一個炸雞,一個焗雞同一個pizza share~太陽芝士炸雞($198)Cheese Bread Fried Chicken (Mozzarella, Cheddar & Cream Cheese Sauce)麵包🍞配芝士🧀炸雞🍗相信大家都係ig見過,算得上係餐廳名物。麵包好大個,焗得夠鬆脆,中間係熔岩般嘅芝士醬🧀,味道唔會好膩,芝士裝滿左個包,份量都好多嫁!旁邊大約有10件炸雞🍗,炸雞都幾juicy🐥肉質嫩滑,而且嚿嚿都大件嫁👍🏻可以點少少芝士包住麵包同炸雞食,整體味道都唔錯!提提大家記得要趁熱食,會更加滋味啦😏熱帶風情薄餅($138)Tropical Special Pizza(蕃茄醬Tomato Sauce,菠蘿Pineapple,火腿Ham,蘑菇Mushroom,水牛芝士Mozzarella

太陽芝士炸雞($198)

太陽芝士炸雞

熱帶風情薄餅($138)
Tropical Special Pizza

(蕃茄醬Tomato Sauce,菠蘿Pineapple,火腿Ham,蘑菇Mushroom,水牛芝士Mozzarella)

Pizza🍕係薄底,非常脆身,食落似餅乾咁,冇厚批咁heavy👍🏻所以草根妺妹都覺得唔錯嫁!配料唔少,幾好食。不過草根姐姐👩🏻反映如果係薄底pizza,都係中意食煙韌口感嘅多D。
熱帶風情薄餅

蜜糖蒜香焗雞($198/大份)
Honey Garlic Baked Chicken

平心而論,草根覺得太陽芝士炸雞VS蜜糖蒜香焗雞🐥,蜜糖蒜香焗雞較遜色🤭因為焗雞較乾💦唔太滑😭呢一點令人好失望啊🙍🏻蜜糖醬🍯幾好味,不過唔係好多可以黏蛋係雞皮上,所以味道真係較單一呢
蜜糖蒜香焗雞

American Wheat Ale ABV5.5% ($58)
酒中帶少少花香🌸草根爸爸話唔錯,不過草根試左一啖,苦到hihi呢,我地都係唔好飲酒了🍺🙈

American Wheat Ale ABV5.5%

整體都幾好食,係焗雞令人失望d,睇嚟大家都係叫番炸雞會較好
10 分鐘 (堂食)
熱帶風情薄餅
American Wheat Ale ABV5.5%