2010-01-01
一早已聽過呢間餐廳, 不過一直無試過, 2009年最後一日和朋友相約在此午餐。一入門口, 帶位的女店員一聲響亮的「歡迎光臨」, 全店的職員立即轉過頭來, 一同大聲「歡迎光臨」, 嚇了我一跳, 隨即想起上海的永和豆漿店也是這樣「歡迎光臨(普通話)」聲不絕。這天人不太多, 不過店員卻無視中間的空位, 直接帶我到一個緊急出口旁的角落位, 另我不禁懷疑之前果句「歡迎光臨」既真實程度...... 我只好要求轉位。朋友黎到後, 我地一人叫左一個Lunch Set, 套餐包括 田園沙律/Focaccia + 主菜 + 是日餐湯/Drink Bar我和朋友都要了是日餐湯 - 粟米忌廉湯: 幾濃粟米味, 上面加了點忌廉, 有點日本罐裝粟米湯的味道, 只是沒那麼濃郁。朋友叫了田園沙律: 西生菜片 + 2片青瓜 + 千島醬, 生菜尚算新鮮爽口, 千島醬太浠我選了Focaccia, 但事實上呢個包係一個加上蒜蓉同olive oil 焗既pita bread, 冇一忽係同Focaccia 有關係...... 我的主菜是白汁野菌意大利飯: 白汁唔creamy, 野菌OK, 意大利飯太淋。朋友的主菜是西蘭花意大利粉
朋友的主菜是西蘭花意大利粉: 少少辣幾惹味, 意大利粉OK彈牙, 不過得果4粒西蘭花, 似伴菜多過主要配料。
以呢個價錢食意大利野一開始已沒有太大期望, 但仍然失望, 不是因為材料既問題, 而係煮得幾差同名不乎實(俾塊pita bread我, 等我以為去左食咖哩), 加上店員多但極不醒目, 企喺我地隔離都可以見唔到我地想點菜 食完之後完全認同妹妹所講: 媽媽買的十幾蚊叮叮意大利飯仲好味過佢!