2014-05-26
今次係第一次有衝動執筆寫食評,小妹一向都好鍾意睇openrice食評朋友寫嘅comments而揀餐廳,而今次呢間就可能食評不多而中伏今個禮拜六朋友聚會,喺大家都希望搵一間舒服嘅餐廳好好享受weekend lunch嘅情況下,我哋選擇咗呢間座落尖沙咀旺中帶寧靜嘅餐廳。 願先訂枱選擇坐室外,不過當日天氣較熱所以轉咗入室內,不過室內冷氣都不大,餐廳環境寧靜人客不多,眼見室內有兩、三台客,有一兩台係外國遊客。由於頭盤同甜品都係自助形式,所以坐低冇耐就急不及待睇吓有咩吸引嘅選擇。 一行到buffet枱,未被食物吸引,已經被周圍嘅蚊滋嚇親 無論冷盤、沙律、芝士枱、甜品全部都冇蓋遮蓋,任由蚊滋在上空或是食物上走動 為咗不消雅興,都唯有盡量撥開啲蚊滋,當睇唔到以呢個價錢,選擇真係唔算多,冷盤枱上放咗3盤冰,左右兩盤冰上每邊放咗6,7隻生蠔、中間放著數隻長腳蟹,青口,蝦同小龍蝦生蠔一般,每次refill要主動同職員講先會refill,連檸檬都係……,長腳蟹偏鹹,所以食咗一隻已經冇興趣,冷盤枱上冇提供剪蟹腳較剪,都係要主動同職員講先提供,小龍蝦同青口都一般,所以都只係各食咗一隻沙律ok,芝士就唔敢
以呢個價錢,選擇真係唔算多,冷盤枱上放咗3盤冰,左右兩盤冰上每邊放咗6,7隻生蠔、中間放著數隻長腳蟹,青口,蝦同小龍蝦 生蠔一般,每次refill要主動同職員講先會refill,連檸檬都係……,長腳蟹偏鹹,所以食咗一隻已經冇興趣,冷盤枱上冇提供剪蟹腳較剪,都係要主動同職員講先提供,小龍蝦同青口都一般,所以都只係各食咗一隻 沙律ok,芝士就唔敢攞,因為真係太多蚊滋朋友停喺上面談心 Main courses整體嚟講都比較一般同埋淡味,魚係最好味,risotto、羊同豬都偏淡。席間仲有蚊滋飛落我嘅橙汁入面,因為當時冇諗過要寫食評,所以只叫職員換過一杯就算。 甜品其實都好好味,我本身都唔係好甜品嘅人,不過都覺得好好味,只係都係太多蚊滋,令你唔會太有興趣再攞。
順帶一提:餐廳提供嘅匙羹喺放唔入布甸樽內,可以用叉或者要求職員拎一隻細匙羹比你。 整體嚟講,餐廳比人嘅感覺似比人觀賞多過真係食嘢,因為基本嘅衛生意識同工具都欠奉,除咗蚊滋周圍喺你身邊飛舞或者分享食物之外,職員眾多但係欠缺主動,所以試過一次就夠。